Онлайн TV FM радіо FM пауза

Найбільший і найповніший: рідкісний скелет стегозавра виставлять на торги в Нью-Йорку. Відео

Новини

Унікальний скелет стегозавра піде з молотка в Нью-Йорку. Аукціонний будинок Sotheby’s уперше виставляє на торги останки стародавнього ящера одразу після того, як їх розкопали.

Знахідку виявили два роки тому в американському штаті Колорадо. Працівники аукціонного дому документували весь процес — від розкопок до монтажу скелета.

«Це дуже важливо, бо саме так ми можемо гарантувати справжність знахідки. Ми бачимо, як її витягують із землі, розуміємо, як усе підготували до продажу, спостерігаємо за процесом аж до доставлення до нас. Так покупці знатимуть, що купують щось вартісне, по-справжньому справжнє і значуще», – зазначає Кассандра Гаттон, працівниця аукціонного будинку.

Висота стегозавра — 3 метри 35 сантиметрів, довжина тіла — понад 6 метрів, а довжина стегнової кістки — 1 метр 14 сантиметрів. Ящера назвали Апексом, що в перекладі з латинської означає «вершина». Цим хочуть підкреслити, що цей скелет найбільший і найповніший з усіх знайдених останків стегозаврів.

Стегозаври на спині мали 17 кістяних пластин, а хвіст закінчувався смертельно небезпечною зброєю — двома парами шипів. Ці особливості зробили стегозаврів найвідомішими динозаврами.

«Якщо подивитися на шипи на хвості, то можна зрозуміти, що ящір помер, підібгавши хвіст. Це передсмертна поза, схожа на позу собаки, койота чи іншої тварини, яка, знаючи, що вмирає, згортається клубком. Цей ящір теж так зробив», – розповідає Кассандра Гаттон, працівниця аукціонного будинку.

Фахівці вважають, що стегозавр помер від старості. У нього був артрит, а ось скелет залишився неушкодженим. Тобто немає ознак того, що ящір із кимось боровся й був травмований.

Скелет оцінюють у 4-6 мільйонів доларів. Якщо вдасться стільки отримати, то Апекс увійде до найдорожчих динозаврів, будь-коли проданих на аукціоні. Торги відбудуться 17 липня.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua