Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Каліфорнії найбільшому дереву планети «Генералу Шерману» проводять медогляд. Відео

screenshot 8 2 - У Каліфорнії найбільшому дереву планети «Генералу Шерману» проводять медогляд. Відео - rai.ua Новини

У національному парку в Каліфорнії проводять медогляд знаменитої гігантської секвої «Генерал Шерман». Це найбільше й найважче дерево на планеті. Дослідники перевіряють, чи немає загрози його здоров’ю.

Заведено вважати, що дереву понад 2000 років. Його висота — 85 метрів. Окружність стовбура біля землі — понад 31 метр, а максимальний діаметр біля основи — понад 11 метрів. Маса перевищує 1900 тонн.

Головне завдання фахівців — перевірити, чи не точать дерево жучки.

«Піднімаючись нагору, ми не знали, скільки жуків буде на “Генералові Шермані”. Ми виявили небагато, але загалом це дерево здається дуже здоровим та здатним захищатися від навали жуків», – розповідає Ентоні Емброуз, директор організації «Товариство стародавніх лісів».

Дослідників дедалі більше турбують жуки-короїди. Раніше секвої добре протистояли цим комахам. Але останніми роками короїди вже знищили 40 таких дерев у національних парках США.

Короїди атакують дерево з крони й поступово спускаються вниз. Ці крихітні жуки можуть занапастити секвою за пів року. Тому й вирішили оглянути «Генерала Шермана». Фахівці кажуть, що зараз багато дерев ослаблені посухами.

«Це викликає занепокоєння щодо деяких гігантських секвой, але в “Генерала Шермана” все гаразд», – зазначає Ентоні Емброуз, директор організації «Товариство стародавніх лісів».

Фахівці оглядають гілки та стовбур старого дерева. Але такий метод не підходить, щоб обстежити всі секвої. Знадобилося б надто багато часу. Тож дослідники експериментують.

«Ми перевіряли, чи можна використовувати дрони та супутникові знімки, щоб відстежити те, що ми бачимо, оглядаючи дерево особисто. У разі успіху фахівці зможуть контролювати набагато більше території», – каже Ентоні Емброуз, директор організації «Товариство стародавніх лісів».

Якби дослідники знайшли короїдів, дерево довелося б рятувати. Можливо, на ньому спиляли б уражені гілки, а можливо, обробили б хімікатами.

«Генерал Шерман» не найвища секвоя у світі. Але це найбільше та найважче дерево на планеті.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua