Онлайн TV FM радіо FM пауза

На Прикарпатті триває декомунізація пам’ятників та вулиць

Новини

Позбутись згадок про комуністичний режиму та його діячів – на Івано-Франківщині завершується другий етап перейменування вулиць та демонтажу пам’ятників.

«Залишилось змінити назви ще 13-ти вулиць у населених пунктах області. З пам’ятниками та меморіалами – ситуація складніша. Наразі демонтовано 27 із 98 монументів»,- повідомляє Світлана Онищук Голова Івано-Франківської ОВА.

Повністю позбувся радянської символіки Верховинський район. Перейменували всі вулиці – у Косівському.

2023 року вступив в дію Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», відповідно до якого територіальні громади повинні завершити процес декомунізації і деколонізації в Україні, розпочатий ще 10 років тому.

На його виконання обласною державною адміністрацією створено робочу групу, яка навідувалась у громади та вивчала ситуацію, а опісля – надавала рекомендації органам місцевого самоврядування.

З метою залучення громадськості до цього процесу на офіційному вебсайті Івано-Франківська обласна державна адміністрація було створено відповідну рубрику «Декомунізація в області» та розроблено Google форму про демонтаж (перенесення) пам’ятників, пам’ятних знаків, а також перейменування вулиць, провулків та інших об’єктів топонімії.

Відповідно до Закону голови територіальних громад зобов’язані завершити вищезгаданий процес у своїх громадах до 27 квітня 2024 року.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua