Онлайн TV FM радіо FM пауза

На озері у Гватемалі розростається сміттєвий «острів». Відео

Новини

На озері Аматитлан у Гватемалі виріс цілий острів зі сміття. Місцеві жителі намагаються врятувати водойму, але відходи знову прибувають.

Таке видовище тут можна бачити вже ось як 15-20 років. Колись ця місцевість була курортною, але тепер в озері цвіте вода й купатися небезпечно для здоров’я.

«Ми пам’ятаємо, як наші бабусі та дідусі, наші батьки казали, що це було чудове озеро. Колись я бачив його блакитним, як небо, вода була кришталево чистою. Не знаю, чому так сталося. Прикро це бачити», – зазначає Селестіно де ла Крус, працівник туристичного сектору.

Усе це приносить зі столиці Гватемали річка Вільялобос. Сюди потрапляють неочищені стічні води, промислові відходи та сміття.

«Це пінопласт, тверді та плавучі відходи, такі як пластик, багато трупів собак, а іноді навіть людей», – каже Юрі Хеовані, сміттяр.

Місцева природоохоронна організація намагається врятувати озеро. На поверхні води встановили бар’єр завдовжки 2000 метрів. Він утримує сміття. Щодня вантажівка робить по 100 рейсів, щоб вивезти відходи на звалище, де їх правильно утилізують. Цього року з озера витягли майже 5500 кубометрів сміття.

«Ми всі хочемо врятувати озеро й маємо надію, що колись це зробимо», – розповідає Юрі Хеовані, сміттяр.

Крім сміття, є також інша проблема. У воді збільшився вміст азоту. Через це цвітуть токсичні водорості. Токсини вбивають інші водорості, які очищають воду. Проте рибалки, як і раніше, ловлять рибу, а місцеві жителі її купують.

У 2006 році уряд країни вирішив поліпшити якість води в Аматитлані. Для цього містам, розташованим поруч з озером, виділили кошти на будівництво водоочисних споруд. Однак гроші витратили на інші проєкти, а озеро, як і раніше завалене сміттям.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua