Онлайн TV FM радіо FM пауза

На Косівщині Держекоінспекція вилучила із готельно-ресторанного комплексу бурого ведмедя Юру. Відео

Новини

На Косівщині держекоінспекція вилучила бурого ведмедя, який 14 років жив на території готельно-ресторанного комплексу. Зоозахисники та відвідувачі комплексу скаржилися на неналежні умови утримання ведмедя, тож фахівці Держекоінспекції здійснили перевірки та виявили, що вольєр, у якому знаходилась тварина, замалий.

Окрім того, ведмідь переїдав, тому у нього могли виникнути проблеми зі здоров’ям. Тварину вилучили і перевезли у центр реабілітації на Закарпаття.

Юра вже 14 років живе на території готельно-ресторанного комплексу у місті Косові. Туди він потрапив із Рівненського зоопарку у 2007 році. Відтоді став не просто улюбленцем господарів та відвідувачів, а повноцінним членом сім’ї.

 “Він у нас як дитина, ні в якому зоопарку не можуть так дати: даємо і мед, і яблука, і моркву, все що хоче. І бачите по ньому – доглянутий. Я заходжу до нього в клітку, обнімаю, ви самі бачите це все”, – розповів Василь Шкондеюк, власник готельно-ресторанного комплексу.

 А ще Юра справжній провісник зими та весни. Відчуває, коли на вулиці стає холодніше чи тепліше. Зміни погоди та коливання температури впливають на поведінку ведмедя.

 Полюбили чотирилапого і місцеві мешканці. Власник продуктової крамниці Мирослав завжди припасав для ведмедя його улюблені овочі та фрукти. Найбільше чотирилапий любить яблука.

Проте надалі ведмідь не може залишатись у цьому вольєрі. Чимало людей, які відвідували Юру, а також зоозахисники зауважили, що тварина перебуває у неналежних умовах. Відповідні звернення надсилали Державній екологічній інспекції.

У зверненнях громадян також була інформація про погіршення фізичного стану тварини. Фахівці при перевірці умов утримання ведмедя серйозних проблем зі здоров’ям не виявили. Проте попередньо встановили, що у Юри може бути ожиріння. Діагноз підтвердять або спростують ветеринари після того, як оглянуть Юру. Наразі ж тварину вирішили перевезти у реабілітаційний центр Національного природного парку «Синевир». Там у ведмедя буде більше простору, а умови – частково наближені до умов дикої природи.

Та перевезти Юру в реабілітаційний центр виявилося нелегким завданням. Чотирилапий важить приблизно 500 кілограмів. Тварина ледве помістилася у клітку, яка також доволі важка.

У результаті Юру ледь помістили у вантажівку. 7 годин у дорозі і ведмідь прибув у нову домівку. Далі на чотирилапого чекає тривала реабілітація, під час якої він адаптується до тамтешніх умов. Колишні господарі ж обіцяють періодично відвідувати Юру, аби переконатись, що про тварину належно дбають та доглядають.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua