Онлайн TV FM радіо FM пауза

На Донеччині та Луганщині кількість вакансій зменшилась на третину, – дослідження

Через складну соціально-політичну ситуацію в Україні у Донецькій і Луганській областях кількість вакансій зменшилась на третину. Крим заполонили пропозиції роботи для низькокваліфікованих працівників – у таких оголошеннях передбачено переїзд до одного з регіонів Росії. А в локальних вакансіях рівень зарплати не підвищився.

Про це свідчать дані Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Як йдеться у повідомленні Міжнародного кадрового порталу, і в травні, і в квітні на ринку праці помітна незначна негативна динаміка: в квітні опубліковано на 7% менше вакансій, ніж у березні. А кількість резюме від шукачів збільшилась лише на 2%, що свідчить про відсутність масових скорочень. Минулого місяця приріст резюме становив 7%, в той час як середній «докризовий показник» в аналогічні періоди минулих років – 15-20%.

«Ми спостерігаємо стійку тенденцію до незначної негативної динаміки, що загалом нормально для поточної суспільно-політичної ситуації», – наголошують у HeadHunter Україна.

У наближених до гострих, але поки спокійних регіонах ситуація лишається без змін. Так, наприклад, у Дніпропетровську розміщено на 10% менше вакансій, ніж у березні, але на 13% більше, ніж в аналогічному періоді минулого року. Схожа ситуація і в низці інших областей – у квітні кількість пропозицій роботи дещо нижча, ніж у березні, але на 10-15% більша, ніж в аналогічному періоді минулого року. Така тенденція помітна в Одеській, Харківській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій областях.

Виняток становлять уже «гарячі» області – Донецька і Луганська. Так, у цих регіонах спостерігається нульовий приріст резюме і на 28% менше пропозицій роботи, ніж минулого року.

Особливі тенденції помітні в Криму. Кількість вакансій там збільшилась удвічі. Але при цьому, наголошують у кадровому порталі, називати таке збільшення значною позитивною динамікою було б суттєвим перебільшенням.

«По-перше, таке зростання вакансій обумовлене тим, що ряд російських компаній включають АР Крим у список регіонів, де публікують всеросійські вакансії, які пропонують переїзд до одного з регіонів Росії. При цьому найчастіше йдеться про не дуже кваліфікованих працівників: токарів, слюсарів, робочих на заводи. Таких вакансій понад третину. По-друге, нові вакансії в Криму найчастіше пропонують російські компанії, які приходять на зміну українським підприємствам. Таким чином, йдеться не про створення нових робочих місць, а швидше про працевлаштування тих, хто лишився без роботи після виходу українських і міжнародних компаній», – йдеться у повідомленні.

Однак, відзначають у Міжнародному кадровому порталі hh.ua, значної зміни у рівні зарплат не спостерігається. Російські компанії готові наймати співробітників у Криму за тими ж українськими тарифами. Крім того, часто на топові або відповідальні посади в Криму роботодавці шукають співробітників, готових до переїзду із інших регіонів Росії.

Як йдеться у повідомленні, лідер за кількістю вакансій у квітні – сфера продажів, друге місце – у вакансій для програмістів, а третє – у маркетологів і спеціалістів у рекламній сфері. Практично в усіх топових сферах спостерігається позитивна динаміка.

Найвищі зарплати в квітні пропонували столичним програмістам і девелоперам. Також на високі зарплати можуть претендувати ті, хто вміє продавати і має великий досвід у продажах, а ось вакансії для спеціалістів на виробництві, юристів, фінансистів та інших кваліфікованих офісних співробітників не потрапили навіть у топ-100 найкращих зарплатних пропозицій.

ТОП-10 вакансій квітня в Україні

Професія

Регіон

Зарплата

1

IT Senior Architect

Київ

До 5500 доларів

2

Senior Java Developer

Київ

3500 доларів

3

Quality Control Software Engineer

Київ

До 3500 доларів

4

Senior QA Automation Specialist

Київ

До 40 тис. грн

5

Senior Art Designer

Київ

Від 3000 доларів

6

Комерційний директор виробничої компанії

Київ, Донецьк, Дніпропетровськ

Від 30 тис. грн

7

Front-end розробник

Регіони України

До 30 тис. грн

8

Керівник напрямку (закупка лабораторного обладнання)

Київ

До 23 тис. грн

9

Керівник відділення банку

Регіони України

Від 10 до 30 тис. грн

10

SEO аналітик

Київ

До 22 тис. грн

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua