Онлайн TV FM радіо FM пауза

На Донеччині сепаратисти своїми діями схиляють людей до єдиної України, – Тимчук

Проросійські сепаратисти в Донецькій області своїми діями схиляють людей на користь єдиної України. Водночас недостатня активність українських силовиків дає сепаратистам широке поле дій.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук, оприлюднивши звіт щодо ситуації на Південному Сході.

За словами Дмитра Тимчука, у Донецькій області на тлі фактичного «переформатування» антитерористичної операції екстремісти досягли серйозних успіхів, які вкрай негативно впливають на стабілізацію ситуації в регіоні.

«Здійснені екстремістами диверсії в Слов’янську, що супроводжувалися загибеллю людей, а також акції в Краматорську, мали на меті створення приводу для Росії виступити з черговим твердженням про те, що в Україні йде «громадянська війна». У відповідь українська влада, на жаль, не змогла надати переконливих доказів того, що диверсії вчинені проросійськими екстремістськими силами», – сказано в повідомленні.

Дмитро Тимчук зазначив, що відсутність ефективних дій в рамках проведеної АТО, зокрема, відсутність блокування епіцентрів екстремізму, дозволяють екстремістам вільно пересуватися регіоном, дестабілізуючи ситуацію в різних населених пунктах.

«Місцеве населення, більшість якого з самого спочатку не мала особливої антипатії до сепаратистів, різко змінює свою думку. У Слов’янську і Краматорську «влада» екстремістів фактично перетворила ці міста на територію хаосу. Не маючи гарантій дотримання базових прав людини, місцеві жителі все більше схиляються в користь єдиної України, дотримання законності та правопорядку», – підкреслив Тимчук.

«Як і слід було очікувати, екстремісти, досягнувши певного успіху в Донецькій області, намагаються дестабілізувати ситуацію в Луганській та Харківській областях. Їхнє завдання – проголосити «народну владу», оголосити про проведення «референдумів» щодо виходу зі складу України і звернутися до Росії з проханням ввести свої війська і забезпечити проведення таких «референдумів» за кримським варіантом.

Разом з тим, навіть зі створенням сепаратистами умов для російського вторгнення ми оцінюємо ймовірність вторгнення Росії в східні регіони в найближчій перспективі як досить невисоку (до 30%). Заклики до РФ ввести війська – це шантаж, спрямований на українську владу з метою змусити її дати можливість провести «референдуми», – зазначив керівник Центру військово-політичних досліджень.

При цьому в матеріалі наголошується, що в Запорізькій області ситуація напружена, але місцеві проросійські сили без втручання і безпосередньої участі сепаратистів з Донбасу, а також російських диверсантів, прогнозовано не зможуть «розгойдати» ситуацію. У Дніпропетровській області при всіх спробах екстремістів дестабілізувати ситуацію місцева влада у взаємодії з правоохоронцями та місцевим населенням досить впевнено її контролює, пише «ЛігаБізнесІнформ».

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua