Онлайн TV FM радіо FM пауза

Митники вилучили стародавні пам’ятки V ст. до н.е – XVII ст. н.е

Новини

Київські митники стали на заваді незаконному пересиланню за межі України у міжнародному поштовому відправленні 75 предметів старовини, які мають культурну цінність. Надсилав їх до США мешканець Чернігівщини.

Про це повідомляє Державна митна служба України.

З огляду на очевидні ознаки старовини на металевих предметах, митники скерували їх на експертизу до Національного музею історії України.

Фахівці музею визначили, що надані на експертизу предмети – автентичні зразки підгірцевської (V-III ст. до н.е.) та черняхівської культур (ІІІ-початок V ст.), домонгольські артефакти, поширені на території Русі (Х-ХІІІ ст.), та предмети доби Середньовіччя (XV-XVII ст.) тощо.

Зразками автентичних пам’яток підгірцевської культури є бронзові підвіски-амулети. Черняхівська культура представлена прикрасами. Доба Русі – прикрасами та предметами особистого благочестя. До Середньовіччя ж та Ранньомодерної доби належить свинцева товарна двостулкова пломба – автентичний зразок західноєвропейського торгівельного інвентарю.

Всі зразки є предметами археології, експертами їх визнано культурною цінністю.

Предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі України. Їх місце в Музейному фонді України.

Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого дозволу митникам надано не було.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua