Онлайн TV FM радіо FM пауза

Рятувальники і медики розповіли, як не стати жертвою негоди. Відео

Новини

В Україні триває потужна негода з хуртовинами, ожеледдю та штормовим вітром. У низці областей оголосили помаранчевий рівень небезпеки.

На Прикарпатті повністю знеструмлено пʼять населених пунктів, 23 – частково. Енергетики розпочали відновлювальні роботи. Наразі найскладніша ситуація в Долинській, Косівській, Коломийській та Верховинській громадах. Погіршилась погода і в горах, наголошує рятувальник Андрій Гірняк

«Сьогодні на Піп Івані температура сягнула -18°, видимість обмежена 10 м. Сильні снігопади загрожують сходженням лавин. Тому рятувальники просять утриматись від походів у високогір’я».

Через погіршення погодних умов як в Україні, так і на Прикарпатті зафіксовані перші випадки обмороження. Тож медики нагадують основні правила поведінки у холод:

«Запідозрити переохолодження можна за простими ознаками: почервоніння, а згодом блідість шкірних покривів, особливо відкритих ділянок тіла: кисті, обличчя, вуха. Також може бути поколювання у кінцівках. та больові відчуття. При довготривалій дії низьких температур, відбувається зниження частота серцевих скорочень, може бути падіння артеріального тиску, перебої у роботі серця, зниження загальної температури тіла нижче 36,6 градусів. Можуть виникати головний біль, втома, сонливість, а також зниження працездатності та рухової активності».

Зазнати переохолодження та обмороження, каже лікарка Олександра Сенчишак, можна не лише за мінусової, а й за плюсової температури повітря. Спровокувати їх може навіть тривале перебування на вулиці за температури 5-8 градусів тепла, за умов високої вологості. А також – сильний вітер.

При переохолодженні не варто намагатись швидко зігрітись – не треба сильно розтирати руки та ноги. Також не можна вживати алкоголь та палити.

Для того, щоб уникнути переохолодження чи обмороження треба правильно одягатись. До прикладу, краще взяти декілька легких кофтин, замість однієї теплої. Це дозволить уникнути спітніння, яке пришвидшує процес охолодження тіла.

Перед виходом на вулицю обов’язково треба поїсти. Якщо плануєте перебувати на холоді довго, щопівгодини заходьте до теплого приміщення.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua