Онлайн TV FM радіо FM пауза

Мандрівка в минуле: у Калуші провели екскурсію військовим цвинтарем. Відео

Новини

У Височанці Калуської територіальної громади у 1926 році перепоховали жертв Першої світової війни з усього міста.

Точної дати, коли був закладений військовий цвинтар у Калуші, немає, однак у документації фігурує 1926 рік. Саме тоді на Височанці перепоховали жертв Першої світової війни з усього Калуша та району. Одне з найбільших поховань було біля нинішньої міської лікарні на вулиці Каракая, де діяв військовий шпиталь. Ексгумацію тіл проводив спеціальний відділ, який діяв у Польській державі міжвоєнного періоду.

Загалом на цвинтарі 360 бетонних хрестів. Основна частина похованих– це так звані санітарні втрати, тобто смерть від дизентерії, холери та інших хвороб.

Впродовж року краєзнавець Андрій Шутяк разом із директором КП “Ритуальна служба” Олександром Ковалем займалися реставрацією написів на хрестах. За цей період вдалося розчистити 72 хрести, на черзі – ще 288. Близько 40% інформації про похованих вдається ідентифікувати за допомогою військових архівів. Адже тут, на відміну від написів на хрестах, збереглися і дата та місце народження та причина смерті.

За словами Олександра Коваля, про Першу світову війну ми знаємо дуже мало, на відміну від Другої світової. Тож у рамках 107-ої річниці з часу початку Першої світової війни краєзнавці вирішили провести екскурсію військовим цвинтарем. У ході екскурсії Андрій Шутяк розповів про цікаві знахідки, історії про похованих і загалом про Калуш у часи Першої світової війни.

У соцмережі Фейсбук Андрій Шутяк створив сторінку «Калушани в Першій світовій війні. Kalush (Kałusz) in the First World War», де частково оприлюднює інформацію про похованих на калуському військовому цвинтарі. Повну інформацію краєзнавець планує викласти на спеціальному сайті про Калуш у Першій світовій війні.

А яка ваша реакція?
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua