Онлайн TV FM радіо FM пауза

Лібералізації візового режиму з ЄС заважала корумпованість минулої влади – експерт

Лібералізації візового режиму з ЄС заважала корумпованість минулої влади, – заявив в ефірі телеканалу БТБ голова правління Українського інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук. Експерт пояснив, чому так довго не відбувалось ухвалення низки законопроектів, необхідних для наближення безвізового режиму з ЄС. «Ці закони готувалися вже декілька років, і насправді парламент у цьому складі не дуже хотів їх приймати. Це законопроект, який передбачав покращення ситуації щодо тендерів, щодо корупції. Але таки вдалося. Це дуже важливий крок. Ці проекти вже стали законом, тому в найближчий час ми отримаємо відповідь від Європейського Союзу, який скаже, що дійсно Україна закінчила перший етап візової лібералізації і може переходити до другого етапу», – сказав Томенчук.

Експерт пояснив, що тепер необхідний час, аби посадовці з Євросоюзу могли переконатися у відповідній імплементації ухвалених законів, але на цьому етапі у нашої держави не повинно виникнути труднощів. «Закони, які прийняв український парламент, і ті рішення, які буде приймати Кабінет Міністрів відповідно до цих законів, – потрібен час, щоб подивитись – наскільки ефективно вони працюють і чи працюють вони. Насправді немає труднощів ніяких, важливо, щоб політики не розмінювалися національними інтересами держави і не підмінювали їх власними ініціативами. На цьому етапі тільки у зв’язку з цим може відбуватися гальмування цих процесів», – наголосив Томенчук.

Експерт пояснив: ще однією перепоною на шляху до лібералізації візового режиму з ЄС було бажання минулої влади побудувати корупційну схему для незаконного отримання коштів за виготовлення біометричних паспортів. Але тепер українці можуть отримати безвізовий режим з ЄС вже до кінця цього року. «Якщо все буде так, як кажуть урядовці, то до кінця року ми можемо отримати безвізовий режим, виходячи з біометричних паспортів. Сам зразок біометричного паспорта Прем’єр-міністр Яценюк демонстрував ще місяць тому і говорив, що робиться все можливе, аби прискорити процес виготовлення і визначення формату, хто буде видавати, яким чином. Це має бути відповідне рішення Кабінету Міністрів», – зазначив Томенчук.

Нагадаємо, 13 травня Верховна Рада ухвалила низку законів, необхідних для виконання критеріїв першої фази Плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС. Cеред іншого, Верховна Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням плану дій щодо лібералізації Європейським союзом візового режиму для України».

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua