Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Калуші на площі Героїв відбувся ритуал винесення дідуха

Впродовж у грудня у калуських закладах освіти пройшли майстер-класи із виготовлення дідухів. Учні загальноосвітніх шкіл №№ 2, 5, 6 та 9 змайстрували справжніх українських дідухів, а ЗОШ№8 – навіть два екземпляри.

Колекцію дідухів можна оглянути у калуській виставковій залі. У переддень Різдва директор виставкової зали Галина Турчик проводить для ”Вікон” екскурсію виставкою.

— У нас є дев’ять традиційних дідухів та 10 різдвяних зірок. Авторів — всіх не назву, але приєднатися могли усі охочі. Акцію ми оголошували заздалегідь.

На виставці представлені традиції Прикарпаття. Дідух — це оберіг, що захищає всіх членів роду від усього злого впродовж цілого року, тому наші предки його старанно зберігали. Традиційно в українців дідуха виготовляв найстарший, глава роду. Для цього заздалегідь, ще влітку, відкладали снопи —жито, пшеницю, овес. Зернові культури, з яких виготовляється дідух, споконвіку символізували незнищенність роду, вірність традиціям, пошану до предків.

Традиції змінюються, однак суть залишається тією самою. Не так, як здавна, сучасні снопи стали прикрашати сушеними квітами, сухими плодами та виробами ручної роботи. Наприклад, цьогоріч Калуський центр художньої творчості зробив дідуха із соломи, якого юні вихованці гуртка різноманітніми фігурками. Навіть виготовили баранця , що покровительствує 2015 року, в червоно-чорних патріотичних кольорах.

— Хоч це і китайська традиція, але образ баранчика, який по китайському гороскопу є покровителем 2015 року, як на мене, — є дуже в українським, — звертає увагу Галина Турчик. Овечка, яка прикрашає дідуха, виготовлена із шерстяних ниток та прикрашена червоно-чорними стрічками.

Привертають увагу і дідухи, які зробили вихованці шкіл. Наприклад, учні ЗОШ №6 прикрасили свій виріб сушеними квітами, адже вінок із квітів — це дуже сильний оберіг, де кожна рослина має своє значення. Наприклад, квіти безсмертника символізують здоров’я, ця рослина лікує багато хвороб. Мак означає мир, спокій та тишу. Крім того, кожен колір у снопі символізує своє: білий — добро, жовтий — сонце, червоний — красу тощо.

Цього року більшість розважальних акцій перед Різдвом — скасовані. Замість цього людям пропонують зібратися вдома за святковим столом та прочитати молитву за мир в Україні.

5 січня, у понеділок, творчі працівники ПК «Юність» показали на площі Героїв концертну програму, яку готували впродовж попередніх кількох тижнів.

Про це розповіла «Вікнам» режисер ПК «Юність» Олена Мазур.

— Творчі керівники колективів всі радо відгукнулися на заклик показати калушанам щось урочисте перед Різдвом, — зазначила вона. — Ансамблю «Марічка» під керівнцтвом Марії Челядин виконали дві колядки акапельно, що звучало справді автентично.
Також на площі виступили учасники зразкової вокальної студії «Дебют», Народний цирк молоді тощо.

— Організатори від імені калушан вдячні всім артистам самодіяльних гуртків народних будинків Хотіня, Загір’я та Підгірок, які відгукнулися і з натхненням поставилися до завдання, — зазначила — Олена Мазур. — Разом із нами, вони були ведучими, колядували, а після закінчення програми всі калушани весело танцювали навколо дідуха. Ніхто не сподівався, що буде так урочисто. Всім сподобалися фігури кози, журавля та зірка. До речі, підготувати всі фігури нам допомагав зберігач фондів музейно-виставкового комплексу Артур Єфремов.

Калуська громада була згуртована під час освячення дідуха, додає Олена Мазур. Отець Федір Мороз, парох Української православної церкви Київського патріархату та отець Любомир, священик Української греко-католицької церкви святого Михаїла, освятили народні традиції, звернулися до громади із промовою та благословили всіх присутніх калушан.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua