Онлайн TV FM радіо FM пауза

Експерт: китайська практика злочинного вирізання органів розширюється. Відео

Кримінал

Два нові розслідування розкривають ситуацію зі злочинною торгівлею органами в Китаї. До експертів потрапили документи, які свідчать про те, що хірурги вирізають органи для пересадження в ще живих людей.

Правозахисник Девід Мейтас розслідує питання незаконної трансплантації в Китаї з 2006 року. Він каже, що в КНР не дотримуються міжнародних норм трансплантології, згідно з якими органи мають вирізати лише після підтвердження смерті мозку.

Згідно з результатами розслідування, значну кількість органів для трансплантації в Китаї і далі отримують незаконно — в обхід офіційної системи реєстрації. Це відбувається попри те, що у 2015 році влада Китаю оголосила, що більше не використовуватиме органи засуджених до страти в’язнів.

Питання незаконного вирізання органів розглядав і Міжнародний трибунал щодо Китаю під головуванням сера Джеффрі Найса. У 2019 році він дійшов висновку, що в КНР тривалий час насильно вирізають органи у в’язнів сумління, і кількість убитих величезна. Здебільшого це практикувальники Фалуньгун, а також уйгури. Згідно з висновками Трибуналу, у процесі переслідування Фалуньгун у Китаї відбуваються злочини проти людяності.

Фалуньгун — це система вдосконалення душі та тіла. Вона містить п’ять комплексів плавних медитативних вправ і заснована на принципах істина, доброта й терпіння. Коли в 1999 році прихильників цієї медитативної практики почали репресувати, нею займався кожен дванадцятий китаєць.

Водночас Мейтас уважає, що масштаби злочинного вирізання органів і далі зростають. У березні британський парламент заборонив своїм громадянам їздити до інших країн для пересадження органів, зокрема й до Китаю.

Проте Мейтас уважає, що цього замало, бо такі поїздки ніхто не відстежує. Також він каже, що західні трансплантаційні медзаклади часто співпрацюють із китайськими, навчають їхніх лікарів або направляють туди пацієнтів.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua