Онлайн TV FM радіо FM пауза

Двом особам повідомлено про підозру у депортації дітей

Кримінал

На підставі зібраних доказів ювенальні прокурори Офісу Генпрокурора повідомили про підозру двом громадянкам РФ, наближеним до президента держави-агресора, за фактом депортації двох малолітніх дітей з України.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

Одна з підозрюваних – депутат державної думи федеральних зборів РФ, яка є довіреною особою лідера партії «Справедлива Росія». Інша – дружина лідера цієї партії.

За даними слідства, наприкінці серпня 2022 року підозрювані під виглядом офіційного візиту прибули до окупованого Херсона з метою визначення конкретних дітей для депортації та оглянули вихованців окупаційного закладу, що був незаконно створений на базі Херсонського обласного будинку дитини. Вони організували депортацію дівчинки 11 місяців та майже дворічного хлопчика. Дітей незаконно вивезли до Москви під приводом проходження додаткового обстеження у лікарні.

Водночас встановлено, що за станом здоров’я вони не потребували додаткового обстеження і лікування. А отже для їх депортації в Росію не було об’єктивних причин.

За інформацією слідства, наразі українським дітям видали свідоцтво про народження російського зразка.

Їхні дії кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).

Офіс Генпрокурора ще раз наголошує: дії Росії щодо примусової депортації українських дітей, надання їм російського громадянства і передачі на виховання в російські сім’ї грубо порушують норми міжнародного права. Факт насильницького переміщення дітей росіяни та окупаційна влада видає як жест доброї волі – привід «порятунку», «евакуації», «оздоровлення» та інші приводи, якими держава-агресор виправдовує депортацію українських дітей.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua