Онлайн TV FM радіо FM пауза

Космічний зонд DART успішно врізався в навколоземний астероїд. Відео

Новини

Космічний апарат DART успішно врізався в астероїд із гіперзвуковою швидкістю. Цей експеримент увійде в історію як перша спроба людей захистити Землю від планетарного удару.

Проєкт розробили американські вчені з НАСА, а також Лабораторії прикладної фізики. Мета місії – з’ясувати, чи здатний космічний апарат змінити траєкторію польоту астероїда настільки, щоб уберегти нашу планету від небезпеки.

DART – невеликий апарат із бортовою відеокамерою. Його запустили торік у листопаді. У вересні зонд наблизився до подвійного навколоземного астероїда Дідім. Після цього він врізався в його супутник Діморф діаметром коло 170 метрів.

Удар і наступний вибух зонда зняв італійський кубсат – надмалий супутник. Його запустили в космос спеціально для спостереження за цим процесом. Найближчими днями вчені отримають зображення.

Чи виявився експеримент успішним, стане відомо в жовтні. За допомогою наземного телескопа вчені перевірять, чи змінилася траєкторія Діморфа.

Удар по супутнику також спричинить перший у світі штучний метеоритний дощ на Землі. Дослідники обіцяють, що він буде дуже слабким. Вони також кажуть, що експеримент не створить нової загрози для нашої планети.

Найближчим часом невеликі астероїди можуть спричинити проблеми. Вони не можуть знищити всю планету, але здатні зруйнувати ціле місто.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua