Онлайн TV FM радіо FM пауза

Договір Пилипа Орлика: 5 квітня – День першої конституції України

Історичні хроніки

Щорічно 5 квітня відзначають укладення першої конституції України. Договір, що був задіяний 5 квітня 1710 року у місті Бендери між новообраним гетьманом Пилипом Орликом, козацькою старшиною і козаками Війська Запорозького, відомий також під сучасними назвами «Конституція Пилипа Орлика» та «Бендерська конституція».

Перша конституція була написана як староукраїнською, так і латинською мовами. Складається документ з 16 статей, в яких визначені права та обов’язки учасників Війська Запорізького.

Він визначав взаємовідносини між гетьманом і козацькою старшиною, основи державного устрою України і права та обов’язки її станів у випадку відвоювання її територій від Московського царства та Речі Посполитої.

Договір був скріплений присягою Пилипа Орлика, його підписом та державною печаткою Війська Запорозького.

Хоча договір не вступив у повну силу через несприятливу міжнародну ситуацію, протягом кількох років його положення частково діяли на теренах Правобережної України завдяки походам 1711 і 1713 років військ Пилипа Орлика та визнанню його влади місцевим населенням.

Рукопис скороченої версії договору латиною зберігається в Національному архіві Швеції:

Пам’ятний знак на честь 300-річчя Конституції Пилипа Орлика в Бендерах – пам’ятний знак, встановлений 9 квітня 2010 року, на честь 300-річчя Першої Української Конституції Пилипа Орлика на території воєнно-історичного меморіального комплексу «Бендерська фортеця».

Знак створений у вигляді книги, на якій викарбувана інформація про історію написання Конституції Пилипа Орлика та її повна назва українською і латинською мовами.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua