Онлайн TV FM радіо FM пауза

Чотирилапі партнери: 2 квітня – День кінолога України

Історичні хроніки

2 квітня в Україні відзначають професійне свято кінологів. Кінолог – професія людини, що вивчає поведінку та породи собак, навчає їх від виконання простих команд до пошуку наркотичних речовин та зниклих людей.

Кінологи займаються розмноженням, вирощуванням і вихованням собак різних порід. Працюють в розплідниках, на майданчиках, в армійських частинах, на митниці, в поліції, в кіно. Готують кінологів в клубах собаківництва, що мають ліцензію на викладацьку діяльність.

Кінологія походить від грецьких слів «кінос» (собака) і «логос»(наука). Кінолог –це фахівець з фізіології, психології та педагогіки тварин.

Офіційна кінологічна служба Міністерства внутрішніх справ України була створена у 1994 році саме 2 квітня, це й стало значною віхою в розвитку кінології в країні. 

Навчених собак залучають до пошуку наркотиків та вибухівки, затримання злочинців, служби на блокпостах, пошуково-рятувальних операцій та розмінування.

«Безмежна відданість і вірність. Беззаперечна професійність. І всеохопна любов. Це все про наших кінологів і їхніх чотирилапих напарників, які сьогодні відзначають своє професійне свято. Службу в лавах ДСНС загалом несуть понад 70 пошуково-рятувальних і мінно-пошукових собак. Вони допомагають надзвичайникам у пошуку й порятунку людей як із-під завалів, так і в лісах, горах, на відкритих територіях. Також песики є ефективними помічниками в пошуку та виявленні мін й інших вибухонебезпечних предметів»,- йдеться на сторінці «Facebook» ДСНС України.

2023 року кінологічні підрозділи ДСНС 112 разів залучалися для пошуку людей у зруйнованих будівлях чи природному середовищі та 40 – для пошуку ВНП. Завдяки допомозі собак вдалося врятувати 20 осіб й виявити більш ніж 40 одиниць ВНП.

«Професія кінолога – це щось особливе. Бо вона передбачає тільки роботу в парі, коли людина та собака – одне ціле. Тут не пройде «кожен сам за себе» – тільки партнерство і взаємна відповідальність. Ви розміновуєте деокуповані території, шукаєте нелегальну зброю та наркотики, йдете по сліду злочинців і повертаєте додому загублених дітей. Пишаюся кожним та кожною! Тисну лапу чотирилапим «колегам». І нехай ані люди, ані собаки не втрачають на цій війні своїх напарників»,- коментує Андрій Нєбитов, Заступник Голови НПУ – начальник кримінальної поліції у Національна поліція України.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua