Онлайн TV FM радіо FM пауза

23 квітня – день народження та день смерті Вільяма Шекспіра

Історичні хроніки

Англійський драматург єлизаветинської епохи, актор і поет – Вільям Шекспір, який народився 23 квітня 1564 року та помер 23 квітня 1616 року. Шекспір визнаний найвидатнішим англійським драматургом усіх часів. Його вважають національним героєм та одним із символів Англії, її національним поетом.

Драматургічна і поетична спадщина Шекспіра складається з 17 комедій, 10 хронік, 11 трагедій, 5 поем і 154 сонети. Найвідомішими його творами є: «Ромео і Джульєтта», «Гамлет», «Отелло» та «Макбет».

«Ромео і Джульєтта»

«Гамлет»

«Отелло»

«Макбет»

Традиційно вважають, що Вільям Шекспір народився 23 квітня, в заможній за тим часом родині Джона Шекспіра, рукавичника та торговця вовною.  Його мати, уроджена Арден, належала до одної із найдавніших англійських родин.

У 1582 році одружився з Енн Гетевей, коли дружині було 26 років, а Шекспіру – 18, вона пережила чоловіка на 7 років. Гетевей побралася з Шекспіром в листопаді 1582 року, будучи вже вагітною, і народила через шість місяців. Загалом, у них було троє дітей.

У 1587 році виїхав до Лондону і став грати на сцені. З 1593 року працював у театрі Бербеджа як актор, режисер і драматург. При Якові I трупа Шекспіра отримала статус королівської.

Як драматург Шекспір почав виступати з кінця 80-х років XVI століття. Дослідники вважають, що спочатку він опрацьовував і перероблював вже існуючі п’єси – і лише згодом перейшов до створення своїх власних творів.

Творчий шлях Шекспіра традиційно поділяють на три періоди. У перший період потрапляють всі хроніки (окрім лише частково написаного Шекспіром «Генріха VIII») і більша частина комедій. Другий період, навпаки, містить майже всі трагедії; а третій – трагікомедії (і «Генріха VIII»).

У 1612 році Шекспір вийшов у відставку через те, що у Лондоні поширювалася чума і повернувся до рідного Стратфорду, де жили його дружина і дочки.

Заповіт Шекспіра від 15 березня 1616-го року був підписаний нерозбірливим почерком, на підставі чого деякі дослідники вважають, що він був у той час серйозно хворий. 23 квітня 1616 року Шекспір помер. Через три дні тіло Шекспіра поховали під вівтарем стратфордської церкви.

Хороший друг, який, заради Ісуса, утримається від того, щоб відкопати прах, похований тут.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua