Онлайн TV FM радіо FM пауза

21 березня – Всесвітній день людини із синдромом Дауна. Відео

Історичні хроніки

Всесвітній день людей із синдромом Дауна відзначається 21 березня. Цього дня по всьому світу організовуються заходи та події, спрямовані на підвищення обізнаності громадськості, адвокації захисту прав, включення в суспільство та благополуччя людей із синдромом Дауна.

У 2011 році Генеральна асамблея ООН проголосила 21 березня Міжнародним днем людей із синдромом Дауна. 

Детальніше про синдром пише Міністерство охорони здоров’я України на своїй сторінці «Facebook».

Що таке синдром Дауна?

Це набір симптомів, що розвинулися через присутність додаткової 21 хромосоми. Більшість людей мають 23 пари хромосом, успадкованих від кожного з батьків, – загалом 46 хромосом. Коли є додаткова до однієї із пар хромосома, то це називають трисомією. Це змінює те, як розвиваються мозок і тіло дитини. Тому люди із синдромом Дауна потребують додаткового піклування про здоров’я і розвиток.

Як діагностують синдром Дауна?

Діагноз можна встановити ще до народження дитини. Для цього всім вагітним проводять пренатальний скринінг за допомогою УЗД. У разі підозри синдрому Дауна можуть провести діагностичні тести, коли беруть зразок клітин плоду. Ці тести забезпечують діагноз майже зі 100% точністю, проте вони можуть нести певні ризики для мами та дитини. Їх проводять тільки в разі істотних підозр, що з’явилися при скринінгу.

Які прояви має синдром Дауна?

Ступінь проявів може бути різним. Синдром Дауна може спричинити затримку розвитку, у тому числі й інтелектуального, а також інші медичні стани, як-от захворювання слуху, серцево-судинної системи тощо. Люди із синдромом Дауна мають більші ризики хронічних захворювань, тому важливо уважно ставитися до способу життя і профілактичних обстежень.

Якої допомоги потребують люди із синдромом Дауна?

Спеціальні заняття зі спеціалістами із самого народження, заняття з фізичними терапевтами, ерготерапевтами, логопедами, педіатрами, психологами, інклюзивне освітнє середовище допомагають дітям із синдромом Дауна покращити фізичний та інтелектуальний розвиток, збільшити самостійність та краще інтегруватися в суспільство.

У світі цього дня проходять різноманітні заходи, наприклад, флешмоб «Lots of socks» – люди одягають різні шкарпетки, що символізують непарність хромосом.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua