Онлайн TV FM радіо FM пауза

12 квітня – день хом’яків, безпритульних дітей та Міжнародний день польоту в космос

Історичні хроніки

12 квітня – 102-ий день року (103-ий у високосні роки). В цей час по всьому світу відзначають Міжнародний день безпритульних дітей, польоту людини в космос, Всесвітній день хом’яків, авіації і космонавтики.

Міжнародний день польоту людини в космос

День Космонавтики – дата приурочена до першого польоту людини в космос, що відбувся 12 квітня 1961 року. Тоді громадянин СРСР Юрій Гагарін здійснив перший в світовій історії орбітальний обліт планети Земля на космічному кораблі «Восток-1».

У 1968 році на 61-й конференції Міжнародної авіаційної федерації ухвалили рішення призначити 12 квітня «Всесвітнім днем авіації і космонавтики».

Починаючи з 2001 року в багатьох містах світу 12 квітня відзначається Ніч Юрія, також відома як «Всесвітня космічна вечірка».

Це свято в честь першого польоту людини в космос, мета якого полягає у підвищенні публічного інтересу до дослідження космосу.

12 квітня в Україні відзначають День працівників ракетно-космічної галузі. Свято було створене за наказом президента України Леоніда Кучми 13 березня 1997 року.

Міжнародний день безпритульних дітей

Міжнародний день безпритульних дітей щорічно відмічають 12 квітня. Цей день покликаний до звернення уваги на права дітей, їхнього захисту та безпеки.

Безпритульні діти – діти, які були покинуті батьками, самі залишили сім’ю або дитячі заклади, де вони виховувалися, і не мають певного місця проживання.

Подія була започаткована 2011 року.

За даними Організації Об’єднаних Націй, у світі нараховується близько 30 мільйонів безпритульних дітей.

Головними джерелами дитячої безпритульності стають: економічна криза, масове збіднення, безробіття, безгрошів’я, психопатії, зростання наркоманій, алкоголізація населення.

Довідково-інформаційна платформа правових консультацій повідомляє, що закладами соціального захисту для безпритульних дітей є:

  • притулок для дітей служби у справах дітей – створений для тимчасового перебування в ньому дітей віком від 3 до 18 років;
  • центр соціально-психологічної реабілітації дітей – створюється для тривалого (стаціонарного) або денного перебування дітей віком від 3 до 18 років, які опинилися у складних життєвих обставинах, надання їм комплексної соціальної, психологічної, педагогічної, медичної, правової та інших видів допомоги;
  • соціально-реабілітаційний центр (дитяче містечко) – для проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, безпритульних дітей віком від 3 до 18 років, надання їм комплексної соціальної, психологічної, педагогічної, медичної, правової та інших видів допомоги і подальшого влаштування дітей (статті 19-35 Закон України “Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей”

Всесвітній день хом’яків

Хом’яки – підродина гризунів сімейства хом’якових. Включає 19 видів, що належать до семи родів. Найвідомішим видом хом’яка є золотий або сирійський, які найчастіше використовується як домашні тварини.

Дата святкування дня хом’яків обрана на честь дати початку одомашнення тварин, що відбулося цього дня у 1930 році.

Ізраїль Ахароні – ізраїльський зоолог, найбільш відомий тим, що привіз екскременти сирійського хом’яка з експедиції в Алеппо, Сирія. Хом’яків розводили як лабораторних тварин в Єрусалимі, але деякі з них втекли через дірку в підлозі.Тому вважається, що більшість хом’яків в Ізраїлі сьогодні походять з одного посліду.

У 2008 році влада В’єтнаму заборонила утримання хом’яків, вважаючи їх рознощиками небезпечних захворювань.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua