Онлайн TV FM радіо FM пауза

Про подорожі за копійки та помилки початківців: інтерв’ю з автостоперкою з Прикарпаття

Новини

Побачити весь світ – мрія багатьох. Об’їздити різні куточки землі й насолодитися неймовірними краєвидами, відкрити для себе різні культури і країни. Існує стереотип, що на мандрівки потрібно багато коштів, і люди відкладають свої бажання подорожувати далеко-далеко. А що, якщо подорожувати легко? Не потрібно збирати гроші цілий рік, щоб кудись поїхати. Ви можете відкрити для себе нові пригоди, які принесуть море нових емоцій. Побувати в омріяних місцях, які манять вас.

 Так, рішення є! Зараз стрімко розвивається автостоп серед людей і мандрівників. Хоча такий вид пересування з’явився ще на початку 20 століття. Першопрохідцями автостопу були хіпі. Існує декілька причин для використання такого способу пересування: відсутність власного транспорту, коштів, наявність бажання подорожувати і знайомитись з новими людьми та багато іншого.

Про секрети подорожей автостопом виданню “РАІ” розповіла Оксана Пасічна, жителька села Дора, що поблизу Яремче.

Оксано, можеш розповісти, як виникла ідея подорожувати автостопом і якою була перша поїздка?

До 18 років я не була закордоном. Все розпочалось з танцювального колективу та гастролей в Болгарію. 250€, які я швидко позичила в дідуся і відробляла ціле літо. Це того вартувало. Я вперше побачила море і загорілася до нових подорожей.

Які країни ти відвідала згодом? І якою була твоя найбільша подорож?

Наступною країною була Чехія, де я провела 2 тижні. Потім проєкти в Грузії, Туреччині, поїздки «Школою Лідерів» до Відня, Будапешту.

Найбожевільнішою стала мандрівка із 5 перельотів. До Кракова автостопом, звідти Болонья, Мальта, Барселона, Варшава, Львів. Разом 50€ і 150€ витрати на двох на 6 днів.

Як пандемія вплинула на твої подорожі?

Жахливезно! Я впевнено знала, що за рік відвідаю 5, а то і 7 країн. Мене чекала Скандинавія та Португалія. Я марила Вірменією та Азербайджаном. І що зараз? Насправді я дуже сумую через це.

Чи подорожуєш під час карантину?

Вмудрилась лише в Стамбул ще раз поїхати із божевільним автостопом та нічлігом не знати-де. Це було прекрасно.

А ще вперше на «всьо включено» в Єгипет, спробувала відпочити, як нормальні люди. Ну що вам сказати, це точно не моє. Язик навіть не обертається записати Єгипет в список країн, де була. Але тепер хочу об’їздити Каїр, Йорданію та Ізраїль.

З якою найменшою сумою грошей ти їздила в подорож?

Ну максимум я мала біля себе 150€, бувало із 70€ їхала. Та і з цих великих грошей витрачала половину.

Що завжди має бути в рюкзаку автостопера?

Чим менше в рюкзаку речей, тим кращий автостоп. Потрібно брати лиш необхідне, адже ви нестимете рюкзак на плечах. І сваритиметесь на себе за зайві джинси. З важливого: завжди беріть з собою чорний маркер, якщо знайдете шматок картону, то зможете зорієнтувати водіїв на дорозі, в яке місце вам потрібно доїхати.

Які помилки роблять автостопери-початківці?

Насамперед, потрібно правильно обирати місце для автостопу. Часто буває, що люди стають на автобанах, але там машини їздять на великій швидкості й водії не помічають людей навколо.

На чому не можна економити в мандрівці?

Я економлю на всьому!  Я шукаю максимально дешеві квитки. Щодо їжі, ви можете знайти дешеву або взяти з України сухофрукти, батончики, яблука і більше нічого й не треба.

Чим тебе захопив автостоп?

Насправді, це дуже цікаво, тому що ти відчуваєш країну, місто, занурюєшся в атмосферу. А ще люди, історії, менталітет та гучна музика із краєвидами.

Ти подорожуєш сама чи з друзями?

Зазвичай з подругою або хлопцем. Хочу ще поїхати в подорож одна.

Топ улюблених країн?

  1. Мальта – цей крихітний острів всередині моря просто захопив мій розум! Разом із його щасливими людьми та смачними булочками.
  2. Грузія – ох, тут ще більше кохання. Грузію мені відкрив проєкт “Ерасмус”, де нашим завдання було танцювати, пити домашнє біле вино і говорити до ранку. Щось буває кращим?
  3. Франція – архітектура, яка защемила моє серденько! Коли ти їдеш туди зі скептицизмом та упередженістю щодо банального Парижу, а повертаєшся із очима, повними скульптур. Не дочекаюсь,Є коли автостопом проїду узбережжям Середземного моря і відчую темперамент Франції. А ще я обожнюю Сицилію, Стамбул, Брюссель і кожне містечко, в якому була.

Які плани на майбутні мандрівки?

Ох, відкрийте для мене хоч якісь країни – і я вже там буду. Моніторю новини щодня, вже були думки про Ліван та Афганістан (дешева віза). Кажуть, що Греція відкривається незабаром. Ну і Сербія, як варіант. Та поки чекаю тих кращих часів.

Можеш дати поради тим, хто хоче почати подорожувати автостопом?

Як я вже наголошувала, завжди беріть маркер. Також потрібно ретельно дослідити країну. куди їдеш, переглянути маршрути. Потрібно вивчити декілька слів, щоб якось комунікувати з місцевими. Потрібно спланувати поїздку і мати з собою карту. Для своєї безпеки, фотографуйте номера машини, куди сідаєте.

Юлія КОЧЕРЖУК

А яка ваша реакція?
+1
6
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
rai.ua