Онлайн TV FM радіо FM пауза

Як воскові личинки розкладають пластик: науковці дали відповідь. Відео

Новини

Маленькі хробаки можуть стати ключем до боротьби з пластиковим забрудненням. Ще у 2017 році іспанська дослідниця Федеріка Бертоккіні виявила, що личинки воскової молі спокійно жують пластик.

Відкриття зробила випадково. Вона пасічниця-аматорка. Якось раз в одному з вуликів їй трапилися хробаки. Федеріка поклала їх у поліетиленовий пакет і забула. А пізніше виявила, що личинки його прогризли.

Деякі комахи, бактерії і мікроорганізми можуть розкладати стійкі види пластику. Проте Бертоккіні та її колеги виявили, що личинки цієї молі можуть перетравити його всього за кілька годин. На дослідження пішло п’ять років. І тепер вчені знають, як личинки це роблять.

Щоб розкласти пластик, треба почати процес окислення. У природі він зазвичай триває роками. Бертоккіні каже, що слина личинок його прискорює.

За останні 30 років споживання пластику збільшилося вчетверо. Але переробляють лише 9 % таких відходів. До того ж переробна промисловість використовує механічні процеси, а не хімічні. Відходи можна спалювати. Однак це завдає величезної шкоди довкіллю.

Тепер іспанські науковці сподіваються, що зможуть досконало вивчити процес розкладання пластику восковими личинками. Це дасть змогу запустити його в промислових масштабах.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua