Онлайн TV FM радіо FM пауза

Як правильно дотримуватися посту, щоб не нашкодити здоров’ю

Новини

15 листопада віряни розпочали дотримуватися Різдвяного посту. Цей період триває 40 днів і допомагає очистити тіло та душу перед великим церковним святом.

Піст передбачає обмеження в певних продуктах харчування. Для людей, які не звикли до подібних утримань, це великий стрес для організму, кажуть медики, але підійшовши до цього з розумом, можна добре очистити свій організм.

«За церковними канонами протягом посту людина вживає дуже мало тваринного білка, виключається повністю м’ясо, повністю молочні продукти і яйця і лише в певні дні дозволяється риба. Які побічні наслідки це може мати? Такий тривалий період без білка, без незамінних амінокислот, особливо для тих організмів, які зараз ростуть, або вагітна жінка, або лактуюча жінка, або спортсмени – ось цим людям треба дуже бережно до себе підійти і можливо, їм би підійшов частковий піст».

За словами медиків, переходячи на новий режим харчування потрібно зберігати водний баланс та слідкувати за тим, щоб не споживати надмірну кількість шкідливих жирів та вуглеводів.

«Має бути достатня кількість води і хоча б кілька днів м’якший режим роботи. Дати своїм метаболічним процесам перелаштуватися і тоді організму буде комфортніше. Якщо ми говоримо про складання меню на період посту, то там виходить багато бобових і більш жирніших речей, типу горішки чи насіння і тут уже треба тримати баланс. Якщо у період, коли посту немає, співвідношення білків, жирів, вуглеводів воно більш-менш стабільне, то під час посту велика група продуктів просто випадають. А людина уже звикла до свого калоражу. В результаті, виходить великий дефіцит і організм свідомо його хоче чимось заповнити і заповнює тим, що є під руками. Тому є ризик набрати зайву вагу і трохи організм вивести з ладу».

Важливо, що виходити з поста теж потрібно грамотно, наголосила терапевтка, Тетяна Чевалюк. Адже навіть здорові люди можуть спровокувати розлади травної системи стрімкою зміною раціону харчування.

«Якщо довгий час білка немає, а потім дати велику порцію, організм просто не знає. що з цим робити. тому що місяць він виробляв ферменти, які перетравлюють білок, в меншій кількості, а тут раптом йому їх потрібно дномоментно і багато. Тому він не встигає їх виробляти. Тому власне, входячи в піст, ми завжди маємо пам’ятати про вихід і про те, що цей період буде дуже важливий для нашої травної системи».

З дитячого раціону під час великого посту найкраще виключити солодощі, рекомендують медики, адже це значно покращить їхній стан здоров”я.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua