Онлайн TV FM радіо FM пауза

Як попередити онкологічні захворювання: рекомендації медиків

Новини

Протягом останніх років різні види раку помолодшали, вони все частіше виявляються у осіб молодого віку. Як і серцево-судинні захворювання, онкологія перестала бути проблемою тільки літніх людей. Про це у студії «РАІ» розповіли прикарпатські медики: Всеволод Кушнірук – начальник відділу епідемнагляду, спостереження та профілактики інфекційних захворювань, лікар-епідеміолог ІФОЦКПХ МОЗ України та головний спеціаліст управління охорони здоров’я ІФМР Марія Хакімова.

Чи можливо попередити виникнення онкологічних захворювань чи хоча б зменшити ризик їх розвитку?

Правила профілактики раку існують і вони зазвичай досить прості. Варто зазначити, що більшість видів раку можна попередити, дотримуючись простих дій. Насамперед рухової активності: заняття спортом, прогулянки і активний спосіб життя; відмова від шкідливих звичок, тютюну, паління. Забалансоване раціональне харчування, своєчасні медичні огляди, профілактичні обстеження – усе це може відіграє важливу роль у профілактиці онкологічних захворювань.

Щодо раку шкіри, то перш за все варто у сонячну пору захищатися від ультрафіолетового випромінювання, використовувати сонцезахисні засоби, окуляри. Стежити за власним організмом. Стан родимок також варто котролювати, консультуючись у дерматолога, який проводить дерматоскопію.

Є ще додаткові заходи профілактики, наприклад для породіль. Якщо це можливо, варто годувати дитину грудьми, адже це зменшує ризик розвитку раку молочних залоз.

Варто пам’ятати і за імунізацію, тому що є певні види вірусів, від яких можна захиститись за допомогою вакцинації і мати надійний захист для власного здоров’я.

Є група вірусів, які є онкопатогенними, які можуть викликати в подальшому розвиток ракових захворювань. Наприклад, це вірус гепатиту Б, гепатиту С, папіломи людини, вірус Епштейна-Барра. Вакцинації від гепатиту Б входить до національного календаря щеплень і рекомендоване дітям за схемою в першу добу народження, два і шість місяців. Тобто три дози вакцини дають надійний і потужний імунний захист практично на все життя.

Також існує вакцинація від вірусу папіломи людини, яка на відміну від вакцинації від гепатиту, є рекомендованою. Її можна купити за власний рахунок у аптечній мережі, проконсультуватись у сімейного лікаря і провести вакцинацію.

Вакцинація від вірусу папіломи людини, зазвичай, рекомендується проводити у підлітковому віці до початку статевого життя. Хоча перш за все рекомендована вона дівчатам, її можна проводити і представникам чоловічої статі.

Існує 6 основних діагностичних обстежень, які дозволяють у ранньому періоді виявити онкологію, коли людина ще не відчуває ніяких симптомів:

  • мамографія (обстеження молочних залоз);
  • колоноскопія (дослідження кишківника);
  • цистоскопія (дослідження сечового міхура);
  • гістероскопія (дослідження матки у жінок);
  • бронхоскопія (дослідження легень);
  • гастроскопія (дослідження стравоходу).

Мамографію і колоноскопію рекомендують проходити кожній людині після 40-ка років. Всі інші – варто проходити після 50-ти років. Усі обстеження безкоштовні, якщо звернутись до сімейного лікаря, який надасть направлення на певний вид діагностики.

Крім того в Івано-Франківській громаді щороку проходить «Місяць здоров’я», де бажаючі можуть безкоштовно пройти у виїзному пункті основні обстеження. У 2023 році ця акція тривала протягом жовтня і близько 3 тис мешканців сіл, які належать до Івано-Франківської громади, скористались можливістю пройти огляд і отримати консультацію.

Медики нагадують кожному, що варто перш за все самому дбати про власне здоров’я, звертати увагу на будь-які зміни у своєму організмі і не боятись звертатись до сімейного лікаря.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua