Десятки ресторанів у Дубаї перестали викидати харчові відходи. Один місцевий стартап забирає їх і переробляє. Із залишків їжі роблять добрива. Кінцевий продукт надходить на ферми.
«Ми живемо серед пісків, але можемо перетворити їх на родючий ґрунт. Так ми допоможемо сільськогосподарському сектору, а також захистимо та зміцнимо продовольчу безпеку країни», – розповідає Юсеф Чехад, співзасновник переробної компанії.
Зібравши харчові відходи, їх сортують. Потім компостують. Процес триває від 8 до 12 тижнів.
«Під час компостування відходи треба постійно перевертати. Також потрібне природне сонячне світло й тепло. Це гарантує, що процес пройде як слід», – пояснює Юсеф Чехад, співзасновник переробної компанії.
До компостування також залучають бактерії, гриби та дощових черв’яків. Готове добриво пакують у мішки. Потім воно надходить на ферми в усіх Арабських Еміратах.
«У вирощуванні сільськогосподарських культур дуже важливі натуральні органічні добрива. Я помітив, що ці добрива не пахнуть. І це додатковий плюс сучасної продукції», – наголошує Хамад Халфан аль-Мутава, фермер.
У переробній компанії називають добриво «коричневим золотом». Але їхня діяльність корисна не тільки фермерам.
«Ми позбавили звалища тисячі тонн харчових відходів. Так вдалося запобігти попаданню в атмосферу 1,2 тонни вуглекислого газу», – каже Юсеф Чехад, співзасновник переробної компанії.
Стартап робить добрива з 2021 року. Харчові відходи йому постачає понад сто ресторанів.