Онлайн TV FM радіо FM пауза

Художник Франс Гальс перший, який став зображати усміхнених людей. Відео

Новини

Франс Гальс був одним із найвпливовіших художників «Золотої доби» Нідерландів. Тепер у Берлінській картинній галереї відкрили виставку, присвячену майстру. Йому приписують те, що він першим почав зображувати на портретах сміх та усмішки.

Якщо придивитися до облич, можна помітити щось особливе для того часу: деякі чоловіки посміхаються або усміхаються. А це зовсім не притаманно картинам XVII століття. Саме це й прославило Франса Гальса.

«Франс Гальс — один з найзначніших нідерландських художників XVII століття, поряд з Рембрандтом та Вермером. І без перебільшення його можна вважати піонером сучасного мистецтва», – зазначає Дагмар Гіршфельдер, директор галереї.

Роботи Франса Гальса дають уявлення про тогочасне нідерландське суспільство. Але не лише про багатих купців і членів королівської родини. Він зображував й інших, зокрема художників, жебраків, рибалок та дітей.

«Він був першим художником, який зобразив цих людей у ​​натуральну величину й показав їх як особистостей», – пояснює Дагмар Гіршфельдер, директор галереї.

На портретах одразу видно характер персонажів.

«Він робив це, використовуючи в картинах нові жести та пози. Він також був першим художником, який зобразив сміх чи усмішку, що раніше не допускали в портретному живописі», – розповідає Катя Кляйнерт, куратор виставки.

Виставка триватиме до 3 листопада.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua