Онлайн TV FM радіо FM пауза

Гуцульську колядку можуть внести до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Відео

Новини

Гуцульську колядку можуть внести до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. За словами експертів, цей cтаровинний карпатський обряд відповідає всім необхідним критеріям.

Утім, найближчим часом цю ідею реалізувати не зможуть, оскільки пропонувати обряди чи ремесла для внесення до міжнародної репрезентативної культурної спадщини можна лише раз у два роки, йдеться в сюжеті ТРК “РАІ”.

Щороку від Різдва і до Водохреща в гірських селах Верховинщини  хлопці та чоловіки продовжують давню гуцульську традицію. Під кожною хатою колядують та збирають кошти для потреб місцевої церкви.

Місцеві переконані, що таке унікальне дійство повинно бути внесене до нематеріальної репрезентативної культурної спадщини ЮНЕСКО. За їх словами, колядування в горах відбувається сотні років. Перший крок до міжнародного визнання вже зроблено. Нещодавно гуцульську колядку внесено до національного переліку культурної спадщини. А цьогоріч Україна пропонуватиме до Юнеско кримсько-татарський орнамент «Орньок». Щодо карпатського плясу, то він буде претендувати на міжнародне визнання згодом.

Деталі – у сюжеті:

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua