Онлайн TV FM радіо FM пауза

У скільки простому українцю обійдуться зміни до Податкового кодексу

З 1 січня в Україні набули чинності зміни до Податкового кодексу і їх чимало. Та поки народ гуляв свята, не дуже то й мав час розбиратися, скільки ще доведеться віддавати державі зі своєї кишені. Свята минули – а ті нові податки вже видно по цінах у магазинах, принаймні на цигарки та алкоголь. І це лиш початок, пише Репортер.

За зміни до Податкового кодексу Верховна Рада проголосувала 28 грудня, а вже 31-го їх підписав Президент Порошенко. Як уже казали, змін багато, а от детальних пояснень – ні. Точно знаємо, що відтепер податків та зборів в Україні всього дев’ять – замість 22-х. І в основному вони зачіпають бізнес. Прем’єр Яценюк заявив, що з новим Податковим кодексом жити легше стане малому й середньому бізнесу, саме для них ставки податків зменшили, та ще й запровадили дворічний мораторій на перевірки. Для великого ж бізнесу усі високі ставки залишилися в силі. Але є зміни, які торкнуться і пересічних українців.

Зайві квадратні метри

Один із найбільш обговорюваних – податок на житлову нерухомість. Явище це в нас не нове, адже й до тепер таким податком обкладалися квартири, житлова площа яких перевищувала 120 квадратів і будинки – понад 250. Та зрозуміло, що такі апартаменти були в дуже небагатьох українців, тож і стосувався цей податок лиш обраних. Тепер же зачепить набагато більше народу. Бо оподатковуються квартири понад 60 квад­ратів і будинки понад 120. І то не житлова, а загальна. Як написано в Податковому кодексі, платити доведеться лиш за ті метри, які зверху. Тобто – якщо ви маєте квартиру на 70 квадратних метрів загальної площі, то платними для вас є лиш 10 метрів.

У скільки це обійдеться? Ставку цього податку встановлюють місцеві ради – і зробити це вони мають до 1 лютого. Закон лиш говорить, що ця сума не може бути більшою, ніж 2 % мінімальної зарплати за квадрат. Тобто нині – 24,36 грн. Тож виходить, що власнику квартири на 70 метрів доведеться заплатити максимум 243,6 грн. на рік. Важливо, що ті ж місцеві ради можуть не лише зробити цю ставку трохи більшою нуля, а ще й збільшити пільгову площу – наприклад, вирішити, що на території міста Івано-Франківська податок обкладають квартири, більші не 60, а, скажімо, 100 квадратів. Хоча це не надто в їхніх інтересах, адже гроші ці мають іти в місцеві бюджети. А ще ради можуть звільнити від цього податку окрему людину, враховуючи її матеріальний стан…

Повідомлення, що ви повинні сплатити таку от суму за житлову площу, має прийти з податкової. І не пізніше, ніж 1 липня року, який наступає за звітним. Тобто чекати на них варто ще як мінімум рік.

Відсотки за шкідливість

А отяку новацію можна відчути вже сьогодні, так це додаткові 5 % акцизу з продажу сигарет, пива, алкоголю та пального. До слова, ці гроші теж мають іти в місцеві бюджети. Хоча на пачках цигарок ще вибиті старі ціни, у франківських магазинах уже висять оголошення про додаткове нарахування тих 5 %. Отже пачка цигарок середнього класу стала дорожчою приблизно на 1 грн., пляшка найдешевшої горілки (40 грн. за 0,5 л.) – на 2 грн. Та ж сама «радість» для автомобілістів – літр бензину в середньому коштує теж на 1 грн. більше.

Завеликі прибутки

Більше віддавати державі тепер мають і ті, хто, на думку урядовців, отримує завеликі зарплати та пенсії. Якщо місячна зарплата більша за 10 мінімальних, а це нині 12 180 грн., то ставка податку на доходи фізосіб (ПДФО) підвищиться з 17 % до 20 %. Для менших зарплат зберігається ставка в 15 %.

Ще суттєвіші зміни прописані для пенсіонерів. Якщо раніше 15 % стягувалися з пенсій, які більші 10 тис. грн., то тепер під цей податок потрапляють пенсії, які більші трьох мінімальних зарплат – тобто 3654 грн. Трохи заспокоїла міністр фінансів Наталія Яресько. Вона сказала, що оподатковуватися буде не вся пенсія, а лиш сума перевищення. Наприклад, якщо пенсія становить 4 тис.грн., то 3654 грн. не оподатковується, а от з решти – 346 грн. – треба буде сплатити 15 %.

Менший внесок

Цікава новація, яка чи не єдина може покращити зарплати українців, це зниження ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) – з 41 % до 16,4 %. Звісно, перш за все це полегшення для роботодавця. Та право на новий ЄСВ матимуть лиш ті підприємства, які виконують певні умови. Фонд заробітної плати на підприємстві має бути збільшений на 30 %, а сама зарплата працівників має перевищувати три мінімальних. В уряді сподіваються, що така схема виведе українські зарплати із тіні. А от чи запрацює? Сподіваються.

Відсотки з грошей

Збільшили й податок з пасивних доходів – з 15 до 20 %. Для прикладу, ви маєте депозит на 10 тис. грн. з відсотковою ставкою 25 % річних. Отже за рік отримуєте 2 500 тих самих пасивних доходів. Тепер вам доведеться заплатити з них 500 грн. податку, раніше ж було 375 грн.

А ще – мало того, що валюту нині купити і непросто, і недешево, податок на цю операцію ще й підняли – з 0,5 % до 2 %. Нагадаємо, ці гроші йдуть до Пенсійного фонду.

Також було вирішено продовжити військовий збір – 1,5 % із зарплат і далі йтимуть на армію. Раніше планувалося, що цей податок діятиме лиш до 1 січня 2015 року. Теперішня кінцева дата не відома – написано «до завершення реформування Збройних сил».

Звісно, є ще чималі податки на авто, але про них «Репортер» уже писав на свій пос­тійній автосторінці.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua