Онлайн TV FM радіо FM пауза

Сільські і селищні ради треба рятувати від недофінансування, – прикарпатський нардеп

Народний депутат, член політичної партії “ВОЛЯ” Юрій Дерев’янко закликає Раду якомога швидше ухвалити законопроект, який вирішить проблему недофінансування сільських і селищних рад.

Про це він заявив в середу під час виступу з парламентської трибуни.

“Ми сьогодні разом з колегами-депутатами подали законопроект, який стосується внесення змін до перехідних положень Бюджетного кодексу – у пункт 20. Цей законопроект передбачає можливість фінансування районними радами необхідних коштів, у разі якщо вони будуть необхідні сільським та селищним радам”, – зазначив нардеп під час виступу у Верховній Раді.

За словами Дерев’янка, в результаті голосування змін до Бюджетного кодексу і бюджету 2015 року, яке фактично відбувалося “наосліп”, виникла проблема недофінансування сільських і селищних рад.

Як він зазначив, законодавчі зміни призвели до того, що з дохідної частини місцевих органів в сільській місцевості була вилучена частина доходних податків. Водночас інша частина доходів не дає можливості навіть профінансувати необхідні прямі захищені статті видатків. Мова йде про такі статті видатків, як заробітна плата та витрати на енергоносії.

“Коштів на зарплати і енергоносії в результаті прийнятого бюджету і змін до бюджетного кодексу у майже всіх сільських і селищних рад немає. А можливість міжбюджетних трансфертів з районного бюджету на відповідні цілі не передбачена. Зараз сільський голова отримує зарплату в місяць 2450 гривень, всі інші співробітники відповідно ще менше. Але і цих грошей немає”, – пояснює він.

“Практично усі сільські і селищні голови в шоці від такого бюджету і змін до законів. В результаті здійсненої “децентралізації”, на прикладі двох найбільших районів, які входять в мій мажоритарний округ N87, можна стверджувати, що практично усі працівники, а це близько 80%, сільських і селищних рад в Надвірнянському (30 сільських і селищних рад) і Богородчанському (32 сільські та селищні ради) районах мають бути звільнені, а відповідні сільські і селищні ради фактично ліквідовані”, – заявив Дерев’янко.

Він припустив, що скоріше за все така ж проблема відсутності коштів на утримання органів місцевого самоврядування в сільській місцевості є і в інших регіонах України.

На своїй сторінці в Facebook Дерев’янко також повідомив, що напередодні зустрічався із Головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом, якому пояснив суть проблеми.

За результатами  зустрічі було прийняте рішення розробити відповідний законопроект, який Дерев’янко уже зареєстрував в Раді під N1728. Автори – депутати політичної партії “ВОЛЯ” Юрій Дерев’янко і Ірина Суслова та представники “Батьківщини” – Юлія Тимошенко і Вадим Івченко.

За його словами, багато районних рад сьогодні ще не прийняли свої бюджети і будуть приймати їх тільки наступного тижня, тому це питання необхідно вирішити якомога швидше.

“Хотів би, щоб цей законопроект був включений сьогодні у порядок денний і Голова Верховної Ради дав доручення комітетам сьогодні його розглянути для того, щоб завтра чи післязавтра ми могли ухвалити його за основу і в цілому”, – наголосив Дерев’янко під час виступу.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua