Онлайн TV FM радіо FM пауза

Громади Івано-Франківська беруть участь у конкурсі з формування життєстійкості

Новини

Основна мета проєкту – зниження загального рівня стресу і тривожності українців, формування навичок першої психологічної допомоги близьким (особливо дітям та старшим членам родини), навчання стресостійкості та попередження психологічної травматизації. Станом на сьогодні Міністерством соціальної політики України відібрано 12 громад області.

Про це повідомляє Івано-Франківська обласна державна адміністрація.

Особливу увагу буде приділено родинам, на які війна має найбільший вплив: військовослужбовців та ветеранів, сімей із маленькими дітьми.

Для проєкту відібрано 12 громад області: Івано-Франківська, Рогатинська, Бурштинська, Коломийська, Надвірнянська, Тисменицька, Городенківська міські територіальні громади, Богородчанська, Лисецька, Солотвинська, Яблунівська селищні територіальні громади та Витвицька сільська територіальна громада.

Також підписано три договори між Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю та БФ «Карітас», який надає комплексну соціальну послугу з формування життєстійкості. Перші Центри життєстійкості запрацювали у Івано-Франківській, Бурштинській та Надвірнянській територіальних громадах.

Участь у конкурсі можуть взяти юридичні особи та ФОПи, в тому числі громадські організації.

Нова психосоціальна послуга передбачає комплексний підхід. Так, насамперед здійснюватиметься оцінка потреб людини. Після цього її інформуватимуть про доступні послуги для вирішення існуючих проблем, можливості соціального захисту, за потреби, – безоплатну правничу допомогу. Також будуть запроваджені психологічна діагностика, психологічне консультування (індивідуальне, сімейне, групове); надання психологічної підтримки та допомоги після психологічних травм та стресових розладів; навчання методам і прийомам, які допомагають знижувати фізичний та психологічний стрес тощо.

Фахівці Центрів життєстійкості попередньо проходять навчальні тренінги від партнерів проєкту – міжнародних фондів ВООЗ та ЮНІСЕФ. Методологія тренінгів передбачає засвоєння практичних навичок, які допомагають справлятися зі стресом і тривогою, адаптуватися до нових умов життя і відновлюватися, навіть за кризових умов. У окремому фокусі – розвиток батьківських компетентностей та відповіді на актуальні під час війни запитання батьків.

Основне завдання таких центрів – допомогти людині відновити своє ментальне здоров’я та навчити її підтримувати своїх близьких, повернути її до нормального життя та дати корисні інструменти для стабілізації свого емоційного стану в майбутньому. Важливою умовою для роботи цих просторів є їхня безбар’єрність та безпечність.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua