У сирому підвалі старої фабрики в Брюсселі грона глив звисають із півсотні сміттєвих пакетів. Це революційне ековиробництво. Усередині суміш соломи й кавової гущі — сировини, яку по кілька тонн набирають у кав’ярнях Бельгії.
Кавову гущу змішують із соломою у великому барабані, куди додають спори грибів. За два тижні врожай готовий. Продають в органічних магазинах.
Виявилося, що це ідеальний субстрат, бо містить мінерали й поживні речовини. Водночас вирощені гриби не мають кавового присмаку.
Бізнес, що спирається на кругову економіку, де нічого не марнується, у Європі підтримують першочергово. До того ж міські фермери вирощують продукцію вертикальним методом, використовуючи менше ґрунту.
Ще одне застосування кавового ековідходу — будівельна плитка. Компанія на іншому кінці Брюсселя дістала перше комерційне замовлення — 200 квадратних метрів звукоізоляції для фірми, що здає в оренду електроінструменти.