Онлайн TV FM радіо FM пауза

Gap year: як франківка взяла рік канікул після школи і не пошкодувала

Новини

Одинадцятий клас… Останній ривок. Зібравши всі сили в кулак, випускники розриваються між школою,  репетиторами, вчаться днями, вечорами, на вихідних. Думають, куди б хотілося вуступити. І, зрештою, тільки частина з них пішли вчитися туди. 

А що робити, коли щось пішло не так? Коли ти змушений подавати документи хоч кудись, бо так заведено. Відчуваєш, що таки це не твоє, але несеш подавати документи, бо боїшся осуду суспільства, а іншого вибору нема. Все проаналізувавши, розумієш, що саме пішло не так. Але вже пізно. Треба змиритися.

А що, якщо не треба? А що, якщо спробувати зупинитися і ще раз все обдумати? Не вступити в університет одразу після закінчення школи? 

Сьогодні взяти рік перерви між закінченням школи та вступом до університету стає все більш популярним. GAP YEAR “вільний рік”– це так зване “перезавантаження” перед вступом до ВНЗ.  Ця концепція зародилася ще в Америці, пізніше і європейці не втрачали такої можливості. З кожним роком ця тенденція все більше приживається і в Україні. Всі розуміють, що вступ до ВНЗ – це вступ у доросле та самостійне життя. Тому не варто поспішати.

У країнах ЄС підлітки протягом вільного року стараються зануритися в майбутню професію і зрозуміти, чи це саме те, з чим вони хочуть пов’язати своє життя. Пробують знайти роботу, щоб зсередини ознайомитися із професією. Досвід – це те, що вартує року часу, щоб впевнитися у своєму майбутньому. Дехто бачить цей рік як шанс пізнати себе і дізнатися, чого дійсно хочеться в житті. Це абсолютно припустимо, тому що у віці 16-17 років не всі підлітки знайшли своє покликання. Вони обирають різні волонтерські програми, стажування, мандрівки світом, пізнавання інших культур, спілкування з новими людьми.

Gap year плюси і мінуси. Gap year: що це таке і чи можливий він в Росії

“На сьогодні тільки 10 відсотків учнів вирішують після закінчення школи не відразу вступати до вищих навчальних закладів, а дати собі можливість визначитися з майбутньою професією. Наприклад, деякі обирають Українську Академію Лідерства, де навчаються практично комунікувати і готують себе до майбутньої професії. Інші працюють на фірмах батьків, придивляються до специфіки роботи, впевнюються у своєму виборі  і тільки тоді йдуть здобувати вищу освіту. На мою думку, це правильне рішення”, – повідомляє Вікторія Сокольська, вчителька приватної школи “Перша Ластівка” в Івано-Франківську.

Своїми думками і досвідом поділилася франківка Христина Табахарнюк, яка після завершення школи у 2020 році вирішила взяти GAP YEAR:

“GAP YEAR – це надзвичайний досвід, і я дуже вдячна, що скористалася такою можливістю. За цей рік я зрозуміла, наскільки важливо слухати себе, свої відчуття і розуміти, що тобі дійсно потрібно. Звичайно, перед тим, як наважитися на GAP YEAR, я слухала розповіді інших людей, які скористалися такою нагодою, їхній досвід, корисні поради, все це послужило для мене хорошою мотивацією. 

Нещодавно натрапила в соціальній мережі “Instagtam” на сторінку української спільноти “GAP YEAR”, також є безліч інтернаціональних спільнот, де зібрано багато проєктів щодо подорожей, волонтерства, стажування впродовж цього року. Важливу роль зіграли мої батьки, які підтримали таку ідею”, – розповіла Христина.

Дівчина зізнається, спочатку було нелегко навчитися планувати свій день і розставляти правильні пріоритети. Але варто тільки трішки вийти зі своєї зони комфорту, як все почне налагоджуватися. Перший місяць, за словами Христини, її охопила апатія. Вона не знала, як правильно керувати своїм часом, адже розпочалося життя без дедлайнів. Але згодом дівчина згадала, як обожнює вивчати іноземні мови, тому відразу записалася на курси з німецької. А згодом Христина відкрила в собі ще один талант – кондитерський.

“Щодня я отримую задоволення від життя, адже в тебе є час для саморозвитку, для вивчення нових галузей, які тобі цікаві, для спорту… За цей час я прочитала набагато більше літератури, ніж зазвичай. Хоча цього року мені не вдалося подорожувати світом у зв’язку із пандемією, але найважливіша мандрівка відбулася всередині мене. 

Чи всім би радила взяти вільний рік? Я не можу дати чітку відповідь, тому що я вірю в те, що в кожного своя дорога і якщо ти відчуваєш, що тобі це необхідно – роби. Принаймні, якщо б повернути час назад, я б не змінила свого рішення!” – впевнено додала дівчина.

Світу потрібні щасливі люди, які знають чого хочуть і готові віддаватися своїй справі на всі 100 відсотків! А якщо GAP YEAR в цьому допомагає, то чому б не спробувати?

Марта ВІТРАК

А яка ваша реакція?
+1
7
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua