Онлайн TV FM радіо FM пауза

Франківський драмтеатр відкриває 85 ювілейний театральний сезон

Новини

У новий сезон із грандіозними планами. 27 серпня Франківський драмтеатр відкриває 85 ювілейний театральний сезон. Цю дату, каже директор-художній керівник закладу Ростислав Держипільський, обрали невипадково. Адже в цей день народився патрон нашого міста та театру Іван Франко. Цього сезону, зазначає Ростислав Держипільський, глядачів знайомитимуть з кращими зразками української та світової літератури.

Відкриють сезон прем’єрою «Підступність і кохання» за Шиллером. Над цією постановкою працює один з кращих режисерів сучасності Іван Уривський.

Режисер франківського драмтеатру Назарій Панів спільно з Ростиславом Держипільським підготують прем’єру за твором української письменниці Ірен Роздобудько «Зів’ялі квіти викидають». Ще одну виставу Назарій підготує у камерному форматі – це буде постановка за твором австрійського автора Зехера-Мазоха. А щодо третьої вистави режисер тримає інтригу.

У цьому сезоні багато вистав ставитимуть європейські режисери. Литовець Йокубас Бразіс запропонує глядачам зануритись у творчість Сартра.

“Дуже багато думок щодо постановки у мене змінилось, коли я приїхав в Україну і зрозумів як це жити під час постійної небезпеки і тривог. У виставі, яку я готую, йдеться про час окупації Франції фашистською Німеччиною. І вона – про пошуки життя перед обличчям смерті.”

Головний режисер театру у Кишиневі Міхай Тарна у Франківську поставить «Дон Кіхота». Каже, це надзвичайний твір, у якому можна все. До прикладу, автор піднімає теми кохання, трагедії та багато інших.

“Ця вистава дасть змогу глядачам наблизитись до театру і це для мене найголовніше. Створити діалог між персонажами і публікою, публікою і сценою. Мені важливо запалити цей вогник у публіці, щоб створити авангард. І «Дон Кіхот» в Україні має бути українським. Показати все те, що сталось в країні – з сиренами, які вас супроводжують і людьми, які це все проживають.”

Окрім вистав, театрали планують провести кілька фестивалів. У травні хочуть відновити «Час театру», який раніше збирав найкращі українські прем’єри. А наприкінці сезону в Івано-Франківську вперше спробують відкрити Шекспірівський фестиваль.

Загалом у новому сезоні буде 12 прем’єр. Режисери також звернуться до творчості Нечуя-Левицького і Тараса Шевченка. А 24 серпня традиційно на горі Піп Іван зіграють виставу «Вона – Земля».

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua