Онлайн TV FM радіо FM пауза

ВРУ заборонила розповсюджувати пластикові пакети: як відреагували на заборону прикарпатці. Відео

1398 - ВРУ заборонила розповсюджувати пластикові пакети: як відреагували на заборону прикарпатці. Відео - rai.ua Новини

Епоха пластикових пакетів добігає кінця. Верховна Рада України заборонила розповсюджувати в Україні пластикові пакети. За порушення закону передбачені штрафи.

Вони легкі, зручні, міцні, безкоштовні або ж коштують копійки. Та справжню ціну за використання поліетиленових пакетів ми платимо згодом. За даними екологів, щороку у світі використовують 4 трильйони цих торбинок. Вони вбивають 1 мільйон птахів, 100 тисяч морських ссавців і незліченну кількість риб.

А те, що все ж залишається від пластикових пакетів – через деякий потрапляє у їжу та воду. На переробку потрапляє лише 6% пластикових пакетів, решту – викидають. Та й взагалі для підприємств зовсім не вигідно відправляти ці торбинки на переробку, каже екологиня Марія Федорук.

Тож аби подбати про навколишнє середовище, Верховна Рада практично повністю заборонила розповсюдження пластикових пакетів в Україні. За такий законопроєкт парламент проголосував майже конституційною більшістю голосів – 297 “за”. Франківці таку ініціативу радо підтримують і навіть зараз користуються альтернативними торбинками.

Якщо президент підпише закон, він набуде чинності з наступного дня після публікації. Але більшість статей закону, заборона на розповсюдження пакетів і покарання за порушення почнуть діяти з 1 січня 2022 року. На порушників чекатимуть штрафи. Якщо заклади торгівлі, харчування та послуг упіймають на платному чи безоплатному розповсюдженні пластикових пакетів – їм доведеться заплатити від 8500 до 17000 тис. гривень. За повторне порушення протягом трьох місяців – від 17 тис. до 34 тис. гривень. Якщо ж на безплатному розповсюдженні пластикових пакетів упіймають інший суб’єкт господарювання, штраф буде від 1700 до 3400 гривень.

А яка ваша реакція?
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua