Онлайн TV FM радіо FM пауза

Дудук — інструмент із тисячолітньою історією і душа Вірменії. Відео

Новини

У консерваторії Єревана професор Геворг Дабагян і його учень грають на найвідомішому інструменті країни — на дудуку. Зазвичай для багатшого звучання твори на ньому виконують дуетом. Один грає головну тему, а другий — акомпанує. Особливість техніки — безперервне дихання. Музикант утримує запас повітря в надутих щоках, а добирає через ніс.

Дабагян — один із найвідоміших сучасних виконавців гри на дудуку у світі.

Звучання дудука впродовж століть було невіддільною частиною культурного життя вірменського народу. Інструмент грав на всіляких заходах, святах, весіллях та похоронах. Зі слів Дабагяна, деякі історики вважають, що йому 3–5 тисяч років.

Метод виробництва інструмента століттями залишається незмінними. Його можуть робити з різних порід дерев, зокрема з груші, яблуні та горіха. Дереву має бути 35–40 років, а діаметр його ствола — щонайменше 40 сантиметрів.

Дудук складається з двох частин — корпусу з абрикосового дерева та тростини. Зазвичай має дев’ять отворів і може бути різної довжини. Звук налаштовують уручну. Майстер уважно слухає і регулює розмір корпусу та отворів, щоб досягти потрібної ноти. Після випалу отворів і налаштування інструмент фарбують і змащують олією.

У 2008 році ЮНЕСКО внесло дудук та його звучання до списку нематеріальної культурної спадщини людства. У 2021-му в Єревані пройшов перший Міжнародний фестиваль дудукістів. Тепер він щорічний.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua