Онлайн TV FM радіо FM пауза

Друга річниця звільнення м. Ізюм від російської окупації: результати розслідування

Друга річниця звільнення м. Ізюм від російської окупації: результати розслідування Новини

Два роки тому українські військові звільнили м. Ізюм Харківської області. Місто перебувало під окупацією від початку квітня 2022 року.

Про це пише на сторінці «Facebook» Офіс Генерального прокурора

Поблизу Ізюма було виявлено одне з найбільш масових поховань. Про результати розслідувань розповів начальник управління протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Харківської обласної прокуратури Спартак Борисенко.

Наразі правоохоронцям вже вдалося ідентифікувати 390 тіл з місця масового поховання. Серед них 39 загиблих – мешканці одного з житлових будинків в Ізюмі. Людей ховали цілими сімʼями. Були випадки, коли в одній могилі перебували 5-6 тіл.

Також розроблено інтерактивну карту, на яку нанесено місця виявлення та зникнення людей, місця облаштування блокпостів російських військовослужбовців. Завершено нанесенення командних пунктів військових підрозділів зс рф, які дислокувалися у м. Ізюм, а також місця розташування катівень, де незаконно утримувались громадяни.

На території Ізюмського району та м. Ізюм правоохоронці виявили 8 катівень. Зібрані докази свідчать про те, що до затриманих застосовували тортури, фізичне, психологічне та сексуальне насильство.

«Слідство триває. І маємо вже певні результати. Правоохоронці встановили двох окупантів, причетних до вбивства українського дитячого письменника Володимира Вакуленка, тіло якого було виявлено на місці масового поховання в Ізюмі. Триває судовий розгляд. Їм загрожує довічне увʼязнення»,- наголосив Спартак Борисенко.

Загалом вже встановлено сімох російських військових, які вчинили вбивство цивільних громадян в Ізюмському районі.

За фактами порушень законів та звичаїв війни в Ізюмському районі розслідується понад 4500 кримінальних проваджень. За наслідками досудового розслідування до суду направлено 13 обвинувальних актів відносно 18 окупантів (зґвалтування – 3, вбивство – 2, обстріли – 1, позбавлення волі – 4, застосування сили – 2, заволодіння майном –1).

Головне зображення: https://cdn.abo.media/upload/article/res/770-430/o_1gveiqvho1qdth6j11ce11ji1do52p.jpg

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua