Онлайн TV FM радіо FM пауза

Вибори на дільниці в Яремче: суд задовольнив вимоги Шевченка

Новини

7 квiтня Івано-Франкiвський окружний адмiнiстративний суд у справi №300/1441/21 за позовом кандидата Олександра Шевченка до ОВК №87 вперше повнiстю задовольнив позовнi вимоги, визнавши протиправною та скасувавши постанову окружної виборчої комiсiї №87 вiд 2 квiтня 2021 року, якою вибори на дiльницi №261027 (м. Яремче) визнано  недiйсними. 

Про це пише РАІ з посиланням на Опору.

Нагадаємо, що під час повторного підрахунку ОВК визнала недійсними вибори на 5 виборчих дільницях, у тому числі на дільниці  №261027

Під час перерахунку голосів на цій дільниці встановлено, що на контрольних листах у виборчих скриньках була відсутня печатка дільничної виборчої комісії, а також у членів ОВК виникли зауваження щодо формування списку виборців для голосування за місцем перебування. Окружна комісія вважала, що до цього витягу неправомірно було включено 24 виборці, які становлять більш як 5% від виборців, що отримали бюлетені на цій дільниці. Саме тому, на думку комісії, вибори слід визнати недійсними (462 виборців взяли участь у виборах). В той же час, суд врахував аргументи позивача, що участь у голосуванні за місцем перебування за даними протоколу  взяли 12 виборців.

Також ОВК виходила з аргументації, що контрольний лист, в якому відсутня печатка ДВК, не може вважатися контрольним листом, оскільки у ньому відсутній обов’язковий реквізит.   Щодо  цього факту суд вказав, що хоча печатка і є обов’язковим реквізитом контрольного листа, проте її відсутність не свідчить про відсутність контрольного листа як такого,  а може лише свідчити про сумніви у його достовірності. Саме дільнична виборча комісія в такому випадку має вирішити – врахувати бюлетені зі скриньок з контрольним листом без печатки  чи ні.  Дільнична виборча комісія розглянула це питання та вирішила врахувати  вказані бюлетені. Під час повторного підрахунку члени ДВК підтвердили справжність підписів членів комісії на контрольних листах та повідомили про розгляд цього питання на своєму засіданні.

Відповідно до ч. 11 ст. 90 Закону України “Про вибори народних депутатів України” у разі виникнення сумнівів у членів комісії щодо достовірності контрольного листа та в інших сумнівних ситуаціях у випадках, зазначених у частинах восьмій і десятій цієї статті, дільнична виборча комісія приймає шляхом голосування рішення щодо визнання виборчих бюлетенів, що знаходяться у виборчій скриньці, такими, що не підлягають врахуванню при встановленні загальної кількості виборців, які взяли участь у голосуванні, та при підрахунку голосів виборців в загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі. Відповідне рішення та результати голосування фіксуються у протоколі засідання комісії.

Щодо складання витягу зі списку виборців суд зазначив, що для встановлення 5% виборців згідно з пунктом 1 частини 1 статті 92 Закону, слід брати кількість виборців, які фактично проголосували, а не кількість виборців, внесена до витягу зі списку виборців. Тому в даному випадку слід було враховувати 12 виборців, які проголосували за місцем перебування. Проте кількість 12 виборців не перевищує 5% від 462 виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчій дільниці.

Згідно з пунктом 1  частини 1 статті 92 Закону України “Про вибори народних депутатів України” дільнична виборча комісія може визнати голосування на виборчій дільниці недійсним у разі встановлення нею порушень вимог цього Закону, внаслідок яких неможливо достовірно встановити результати волевиявлення виборців,  за такої обставини: виявлення фактів незаконного голосування (опускання виборчого бюлетеня до виборчої скриньки за виборця іншою особою, крім випадків, передбачених частиною дев’ятою статті 85 цього Закону; голосування особами, які не мають права голосу; голосування особами, які не включені до списку виборців на цій виборчій дільниці або включені до нього безпідставно; голосування виборцями, яким на підставі частини третьої статті 7 Закону України “Про Державний реєстр виборців” тимчасово змінено місце голосування (без зміни виборчої адреси) на іншу виборчу дільницю поза межами одномандатного округу, до якого вони відносяться на підставі відомостей Державного реєстру виборців про їх виборчу адресу, що внесені до списку виборців на відповідній виборчій дільниці та безпідставно отримали виборчі бюлетені для голосування в одномандатному окрузі; голосування виборцем більше ніж один раз) у кількості, що перевищує п’ять відсотків кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчій дільниці.

Представник окружної виборчої комісії у суді заявив, що рішення оскаржуватимуть у апеляційному суді.

Як зазначила старша радниця з юридичних питань ОПОРИ Ольга Коцюруба, якщо апеляція залишить рішення суду першої інстанції без змін, то протокол про підсумки голосування доведеться переробляти та врахувати результати голосування на цій дільниці. 

Як повідомляло РАІ, у неділю, 28 березня, в одномандатних виборчих округах № 50 (Донецька область) та № 87 (Івано-Франківська область) відбувалися проміжні вибори народних депутатів України. За мандат народного депутата змагалися 32 кандидати.

А яка ваша реакція?
+1
4
+1
1
+1
1
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
rai.ua