Онлайн TV FM радіо FM пауза

Донецький євромайданівець: за події 13 березня нам

Проукраїнських активістів, двох із яких вбили учасники проросійського мітингу, допитують як представників організованої злочинності.    

Донеччанин Артем Фурманюк – журналіст. Але не тільки. Чи то не в першу чергу. “Коли такі події, журналістика – це жіноча справа, – усміхається він. – Чоловік має виходити й захищати країну. Я активний учасник Євромайдану і у Донецьку, і у Києві”.

Зараз він у столиці. До Донецька повернутись поки що не може. Він такий не один. Поряд – друзі, які теж були на площі у той вечір.

Тиждень.ua: У Донецьку було порушено справу проти проукраїнських активістів?

– Поки що справа фактова – по факту заворушень.

Тиждень.ua: Чому ж ви не можете повернутись у Донецьк?

– Тому, що зараз “розкатують” всіх наших, запрошують на допити. І тому, що міліція нас “здавала” під час самого мітингу… Все, що трапилось – провина виключно міліції. Вони “захищали” нас таким чином, щоб нам якомога більше дісталося.

Я був “десятником”. Один з нашої десятки зараз у нейрохірургії лежить. Коли хлопця привезли до райвідділку – його побили, з телефону скачали всі контакти, телефон не повертають… Як думаєте, на чиєму боці міліція?

Ще сьомого березня, за тиждень до цих подій, я писав статтю про призначення у регіоні. Керівником ГУ МВС України у Донецькій області став Костянтин Пожидаєв. Це справжній корупціонер, бандитська “шістка” ще з 90-х років.

Тиждень.ua: Що хлопці зараз розповідають про допити?

– Вчора їх возили в УБОЗ. Знову ж таки, цікавий факт – що цим займається УБОЗ!

Тиждень.ua: Сашка Білого у МВС назвали “членом ОЗУ”…

– Так, це все, в принципі, з однієї опери. Але Сашкові Білому вони хоча б номінально це могли пред’явити. Номінально, хоч у це і ніхто й не вірить. А у нас…

Під моїм началом було 15 осіб – “десяткою” називаю умовно. На відео видно, хто чим б’ється, як б’ється. З того боку використовували електрошокери, петарди начинені чимось. Чув від джерел у міліції, що у росіян були навіть автомати Калашнікова. Але їм зброю не довелося застосовувати – не було сенсу. Проти кого, проти нас? У багатьох з наших навіть простої палки не було… Але якби щось було – був би ще більший подарунок Путіну.

Тиждень.ua: Що МВС хоче “повісити” на вас? Вбивства своїх же хлопців?

– Я не знаю. Але масові заворушення – точно хочуть повісити. Позавчора на сайті обласного МВС з’явились наші фотографії – впереміжку з “тітушками”. І формулювання: “Допоможіть впізнати правопорушників”. Вже назвали правопорушниками! Там багато фото хлопців із донецької Самооборони…

Ясно, що “тітушок” ніхто затримувати не буде. Їх могли і до цього затримати скільки завгодно разів – і ніхто цього не робив. А якщо і затримували, то миттю відпускали. А ті з наших, кого затримають – ви розумієте…

І ще один факт: вчора допитували активіста донецької Самооборони. Зі складною черепно-мозковою травмою його повезли в УБОЗ, а не допитали на місці – психологічний тиск. Допитували без адвокатів – три години тривав допит, і захисника не пускали. А всі питання стосувалися виключно тільки наших. Хто був з ним, як кого звуть…

Ми от у Київ виїхали. Інші хлопці зараз у Черкаській області… Але є й ті, хто залишився з тих чи інших причин – хтось хворіє, у когось родина. І у Донецьку періодично лунають заклики ще якийсь мітинг провести… Але це самогубство. Є інформація, що 29 березня хочуть вивести людей за єдину Україну. Якщо так – буде чергова м’ясорубка. Мені подзвонили, сказали дзвонити своїм, щоб ніхто не йшов.

Тиждень.ua: Люди, що напали на вас тоді – це були росіяни?

– Росіян, за моїми оцінками, там було чимало – це найактивніші. А ще ж у нас “тітушки” є. Плюс була певна кількість “роззяв”, що виступають за Росію…

Тиждень.ua: Ті “роззяви” приходять на проросійські мітинги у Донецьку з власної волі?

– Дехто приходить, решту привозять. Дуже багато навкруги депресивних міст, у яких немає роботи.

Ще є такий нюанс. Нашим керівником, начальником штабу Самооборони, зараз “поставили” (його не обирали, його ніхто до цього не знав!) хлопця з Маріуполя. Вийшло так, що коли під час загострення ситуації на мітингу Самооборона вже почала виводити “мирних” людей, він кудись звалив. Його немає на жодному фото, на жодному відео. З усіх, з ким я розмовляв, ніхто його не бачив. Зараз, коли ми оприлюднили цей факт – для початку, на Facebook – він відповів, що це ми боягузи й зрадники. І збирає при цьому нову Самооборону, нове гарматне м’ясо.

Тиждень.ua: Існує ж тенденція створення “штучних” сотень Самооборони, що влаштовують провокації.

До розмови підключається один з друзів Артема.

– На вихідних начебто було зібрання сотників, і ці люди вже говорять про можливість домовлятись з російською стороною. І “перефарбовується” дуже багато організацій, які раніше бігали з російськими прапорами, тепер українські вішають… Люди лавірують – щоб “не прогадати”.

Була ситуація: дзвонить мені товариш, ми працюємо разом. Каже: “А пішли завтра на мітинг”. На який? “Ну як… Янукович, Росія”. Питаю скільки платять. “Гривень 200-250 дадуть”.

Я поцікавився, чи давно він ходить на такі мітинги. Відповів, що вже місяць… Отже, кажу, ти і тринадцятого був на площі? “А-а-а, це коли цих бандерівців там…”

Кажу у відповідь: серед тих “бандерівців” був я…

Тиждень.ua: А міг би піти у розвідку…

– Ще й грошей заробити (сміється). Ми так масу старих друзів втратили… Зате нових знайшли.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua