Онлайн TV FM радіо FM пауза

“Добре виспатись і поїсти перед іспитом”: прикарпатська випускниця порадила, як успішно здати ЗНО

Новини

Весна не проста пора року, а особливо для одинадцятикласників, адже у цей період в них починається час здачі зовнішнього незалежного оцінювання. Ще від вересня кожний випускник з нетерпінням чекає цього моменту. І перед багатьма постає питання: як можна успішно здати ЗНО? З чого варто розпочинати? Які методи є кращими?

Саме тому РАІ поспілкувалося з випускницею 2020 року, студенткою Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Анною Яремій, яка здала ЗНО з української мови на 198 балів, а з англійської – на 192.

Є одинадцятикласники, які починають свою підготовку тільки з другого семестру. Чи відносилася ти до числа таких учнів? Якщо ні, то з якої пори починала свою підготовку?

Думаю, що ні, адже свою підготовку, хоч і не в повну силу, я почала ще влітку, після закінчення 10 класу.

Оскільки я почала трішки раніше, то в мене не було причин поспішати й сидіти за книжками цілі ночі. Тому дуже великої різниці між звичним навчанням та самою підготовкою було не відчутно.

Чи зверталася ти за допомогу у підготовці до репетиторів?

До англійської мови я готувалася самостійно, а от при підготовці до математики та української мови я зверталась до репетитора.

Із самостійної підготовки ти показала чудовий результат. Як тобі вдалося досягнути його?

Велику роль відіграло те, що раніше я відвідувала курси англійської мови, це було моїм хобі. Вивчення іноземної приносило мені задоволення, тому було зовсім не важко самостійно готуватися до ЗНО. До того ж, я знала, над чим саме мені потрібно було попрацювати, і вже, відштовхуючись від цього, опрацьовувала ті теми, що були для мене складнішими.

Які лайфхаки ти використовували під час підготовки?

Свій відпочинок я намагалась проводити з користю. Тобто, якщо хотілося подивитися фільм, то чому б не вибрати англійськомовний, щоб, крім відпочинку, ще покращити навички аудіювання. Також я зрозуміла, що читаючи твори з українською літературою, потрібно одразу старатися чи записувати, чи просто запам’ятовувати цікаві моменти, які потім можна використати, як приклад в есе. Це я зрозуміла трішки запізно, однак все одно старалася в процесі читання виписувати ключові моменти та можливий варіант теми есе, в якому це б знадобилось. Дуже корисна звичка, до речі.

2020 рік для випускників був не легкий, адже саме перед зовнішнім незалежним оцінюванням заклади освіти було зачинено, що змусило всіх перейти на дистанційне навчання. Чи змінилася твоя підготовка через пандемію та чи було важко працювати у такому режимі ?

Карантин не міг не повпливати на процес підготовки. Спочатку було трохи важко тримати себе в тонусі та не відкладати навчання на потім, але з іншої сторони з’явилося більше часу, котрий можна використати з користю. Навчання в школі в режимі онлайн справді було простішим, що неабияк полегшувало життя. Тому я можу сказати, що карантин частково був мені, як одинадцятикласниці, на руку, бо кожному учню, що закінчує школу, не вистачає часу, а тут він раптово з’явився.

Порівняй навчання у плані підготовки до ЗНО у двох форматах: онлайн та офлайн.

Офлайн навчання є зручнішим в плані того, що не потрібно було кудись іти чи їхати, щоб добратися до місця проведення репетиторства. Тобто ти міг краще організовувати свій час, не витрачаючи його на такі моменти. З іншої сторони, відсутність комунікації між учнем та вчителем є мінусом, оскільки під час живого навчання матеріал краще засвоюється. Я все ж надаю перевагу живому навчанню, бо таким чином і одинадцятикласник більше старається та відповідальніше ставиться до навчання, і вчитель може орієнтуватись, на чому варто зосередити увагу. Я думаю, що від цього безпосередньо залежить якість освіти.

Кожен учасник з нетерпінням чекає того дня, коли ж зайде в кабінет і почне писати екзамени. Як ти себе відчувала в день здачі першого предмету ЗНО?

Саме перед першим екзаменом у мене були невеликі переживання, але вони тривали до того, поки нам не повідомили, що можна починати. Не було страшно, просто незвично. Але ти бачиш, що поруч ще багато учнів, котрі теж зараз будуть разом з тобою сидіти дві з половиною години у таких самих умовах і з такими ж завданнями. Той факт, що ти не один проходиш через це, трохи заспокоював.

Щоб ти могла порекомендувати одинадцятикласникам щодо підготовки ЗНО та під час його проходження?

По-перше, потрібно правильно виставити пріоритети, зрозуміти, що останній рік навчання потрібно присвятити саме підготовці до ЗНО. Максимальну увагу варто концентрувати саме на тих предметах, з яких складатимете іспити. Також необхідно чітко розуміти, чого саме ви хочете, яку професію отримати, що для цього необхідно зробити.

Бути вмотивованим є дуже важливо, бо саме це в найважчі часи, коли вже дуже сильно хочеться закинути все, допомагає тримати себе в руках. І наостанок, всі це кажуть, але ніхто не вірить: ЗНО не таке страшне, як його малюють. Я теж не могла собі уявити, як це на іспиті може бути не страшно, але практика показала: таке дійсно можливо. Головне – добре виспатись і поїсти перед іспитом, щоб мізки працювали, а далі знання, здобуті за одинадцять років, зроблять все самі.

Інна ЧЕРЕПАХА

А яка ваша реакція?
+1
9
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua