Онлайн TV FM радіо FM пауза

Державний архів області розпочав реформу цифровізації архівних документів. Відео

Новини

Державний архів Івано-Франківської області розпочав реформу цифровізації архівних документів, щоб вберегти їх від знищення в разі військових дій. За благодійні кошти було придбано плівковий сканер, яким буде переведено з плівкових негативів понад 10 000 тисяч світлин. Оцифровані світлини будуть розміщені на веб-сайті архіву для вільного користування.

В 2024 році установа вперше розпочала масштабну реформу у світ цифровізації архівних документів за європейським досвідом. Йдеться про оцифрування давньої періодики, особливо цінних документів Національного архівного фонду та фотодокументів. 

Перший потужний проєкт оцифрування давньої періодики розпочався в лютому 2024 року і був присвячений відзначенню на Прикарпатті 110-ї річниці створення Легіону Українських Січових Стрільців. Першими були оцифровані столітні газети, такі як «Републіка», «Републіканець», «Вісники державних законів і розпорядків ЗУНР», «Народ», «Сводоба» «Надністранські вісті», «Покутський вісник» та інші. 

У серпні 2024 року Державний архів Івано-Франківської області та американська корпорація FamilySearch International розпочнуть найбільшу в історії архіву роботу над оцифруванням документів з 1750 по 1948 роки. 

Незважаючи на військовий стан, цього року архів виконав рекордну кількість запитів –  це 2125 архівних довідок лише за перше півріччя. 

Станом на 2024 рік архів має 1 200 000 одиниць зберігання. Найдавніший документ архіву датується 1750 роком.

А яка ваша реакція?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua