Онлайн TV FM радіо FM пауза

Державний архів Івано-Франківщини оцифровує найдавніші газети та журнали області

Новини

Упродовж двох місяців працівники Державного архіву Івано-Франківська працюватимуть над сотнею видань кінця 19 початку 20 століття, а далі будуть працювати над виданнями часів ЗУНР.

Для сканування періодичних видань працівники архіву спершу замовляють необхідну справу і беруть її зі сховища. Відтак матеріал надходить у відділ реставрацій, де його розшивають та прасують, розповідає завідувачка сектору реставрації документів, Світлана Ільчук.

Після тривалого процесу реставрації, видання відправляється на сканування. Воно відбувається за допомогою безконтактного сканера, розповідає головний спеціаліст відділу діловодства, Тарас Галян.

«Сюди ввійде найстаріша газета «Слово» 1861 року, яка в нас найдавніша. А вже потім будуть скануватися газети періоду Західноукраїнської Народної республіки такі відомі як: «Республіка», «Республіканець», «Стрілець» та інші. Потім ми будемо сканувати газети міжвоєнного часу «Кур’єр станіславівський», «Станіславівські вісті», і закінчимо на газетах періоду німецької окупації, тобто сканування буде до 1944 року», – зазначає Андрій Сміжак, виконуючий обов’язки директора архіву.

За словами Андрія Сміжака, з початком повномасштабного вторгнення процес оцифрування є найбільш ефективним та безпечним способом зберігання архівних видань.

Оцифровані документи не лише збережуть історичну спадщину, а й перетворить їх на цінний актив. Ними матимуть змогу користуватися дослідники та всі охочі з  цілого світу, адже видання розмістять на сайті державного архіву  і їх можна буде перегляди безкоштовно.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua