Онлайн TV FM радіо FM пауза

Бразильські науковці полюють на рідкісних мавпочок, щоб їх урятувати. Відео

Новини

У бразильському атлантичному лісі біологи розставляють маленькі пастки. Вони полюють на рідкісних мавпочок, які належать до виду золотий левовий тамарин. У дикій природі їх залишилося менш як 3000. Живуть вони лише в Бразилії.

Мета науковців — захистити тамаринів. Останні три десятиліття їх двічі рятували від вимирання.

Так, недавно велику загрозу створив спалах жовтої лихоманки в Бразилії. Від людей хвороба передалася тамаринам. Померло 900 мавп — чверть популяції. Так, у заповіднику Посу-даз-Антас із 400 тамаринів вижило лише 32.

Науковцям довелося втрутитися. Щоб урятувати популяцію, вони почали вакцинувати мавп.

Спійманих мавпочок обстежували та брали в них аналізи. Потім вакцинували, наносили татуювання з номером та відпускали на волю. Через деякий час провели нове обстеження. Воно показало, що в 95 % тамаринів виробився імунітет до жовтої лихоманки. Такий результат зазвичай реєструють у людей.

Цього разу дослідники щеплюють тамаринів модифікованою вакциною. Її розробили спеціально для мавп. Ця програма розпочалася два роки тому й стала першим таким проєктом у Бразилії та одним із перших у світі.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua