Онлайн TV FM радіо FM пауза

Безпека Інтернет веб-ресурсу повинна бути на пріоритетному рівні

Новини

Сайт – це важливий інструмент просування товарів і послуг, а також він служить для забезпечення зворотного зв’язку з клієнтами. Будь-який веб-ресурс поєднує в собі різноманітні функції. Це не тільки віртуальний магазин або центр послуг, а й веб-контора, де зберігаються важливі відомості, особисті дані та платіжні реквізити користувачів, а також фінансова інформація. Господар сайту зобов’язаний ці дані зберегти. Ефективним засобом для цього є SSL-сертифікат. Про те, які вони бувають і чого слід побоюватися при виборі, розповімо нижче.

Різновиди інструменту

На просторах інтернету часто зустрічаються пропозиції завантажити безкоштовний SSL-сертифікат. Пропозиція безперечно, заманливо, але ставитися до нього слід критично. Але перш ніж ми розповімо, чому не варто використовувати безкоштовні рішення, розглянемо цей інструмент в загальних штрихах.

Дія SSL-сертифікатів спрямована на те, щоб забезпечити шифрування даних, зробити їх недоступними зловмиснику. При їх використанні важлива інформація, яку потрібно додати на сайт, перетворюється в безглуздий набір символів. При попаданні на сервер вона набуває первісного вигляду, але для цього потрібен ключ. Особливість SSL-сертифікатів полягає у використанні складних систем кодів, підібрати які зловмисникам буде дуже складно.

Використовуються два методи шифрування – симетричне і асиметричне. Перший тип простіший. Його особливість в тому, що один ключ як зашифровує, так і розшифровує дані. З точки зору безпеки, використовувати такий прийом допустимо тільки серед довірених браузерів. Причина в тому, що ключ видно всім.

Асиметричне шифрування представляє більш надійну систему. Є публічний ключ, видимий будь-яким браузером, який зашифровує повідомлення. З іншого боку, є таємний або приватний ключ. На відміну від першого, він залишається на сервері. При кожній взаємодії з відвідувачами на браузері генерується унікальний ключ, він додатково зашифровується публічним. Інформація надходить на сервер. Там відбувається звірка всіх ключів. Незважаючи на гадану складність послідовності, всі процеси займають лічені секунди.

Різновиди та особливості

SSL-сертифікати відрізняються за принципом дії:

  1. З перевіркою домену. Простий і недорогий, випускається швидко, але при цьому ефективний. Ідеальне рішення для невеликих сайтів. Принцип дії побудований на моніторингу права володіння доменом, для цього можуть бути використані різні способи, наприклад, розсилка верифікаційних листів.
  2. З повіркою організації. З’ясовується законність існування компанії, зокрема перевіряються записи про внесення до Реєстру та інші документи. Іноді може бути запитаний паспорт або інші ідентифікатори власника сайту. Проте такий варіант генерує більше довіри користувачам.
  3. З розширеною перевіркою. Перш ніж видати такий сертифікат, в центрі сертифікації проаналізують не тільки домен і компанію, але і право на комерційну діяльність та інші нюанси. Все це створює максимальну довіру. Компанії, що пройшли сертифікацію, мають в своєму браузері позначення — зелений значок з замочком.

Наостанок кілька слів про безкоштовних SSL-сертифікатах. На жаль, одна лише їх наявність підриває довіру до сайту. Це позначається і на ранжируванні в пошукових системах, і на припливі клієнтів. На безкоштовних продуктах спочатку передбачений низький рівень відповідальності, і діють вони недовго — необхідний регулярний перезапуск.

Якщо дбаєте про безпеку сайту і непорушності даних клієнтів, власної репутації та успіху, не економте! Купуйте SSL-сертифікати у надійних хостинг-провайдерів, а конфігурацію вибирайте виходячи з роду діяльності та потреб веб-ресурсу. Так ви забезпечите своєму бізнесу і собі спокій! Якщо виникнуть питання, консультуйтеся у провайдера.

А яка ваша реакція?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
rai.ua