Онлайн TV FM радіо FM пауза

5 найкращих способів прокинутись без кави

Новини

У вихідні дні особливо важко піднятися з ліжка. Зокрема, голова просто не готова до активностей, оскільки чекала на ці кілька днів, коли можна просто полежати у ліжку і насолоджуватися улюбленими або новими серіалами. Проте іноді потрібно прокинутися зранку навіть під час вікенду. Як привести себе до ладу, щоб організм не скаржився на те, що ви – бездушний тиран?

ПИЙТЕ БІЛЬШЕ ВОДИ

Зневоднення – це не лише погане самопочуття, але й значна втрата енергії, зазначає Американське хімічне товариство. Людина на 60% складається з води, яка, серед іншого, необхідна для перенесення поживних речовин, таких як кисень і вуглеводи, по всьому організму, включаючи мозок. Дослідження, проведене в Університеті Тафтса у 2009 році, показало, що навіть помірна дегідратація – втрата 1-2% води – може призвести до втоми і сплутаності свідомості. Тому краще уникати ризику зневоднення.

ПРОГУЛЯЙТЕСЯ

Якщо ви почуваєте млявість з самого ранку, можливо, вам потрібне денне світло для підзарядки. Залиште смартфони вдома, оскільки дослідження показують, що синє світло від екранів гаджетів погіршує самопочуття, а сонячне світло, навпаки, сприяє бадьорості та підвищує продуктивність. В 2014 році було проведено дослідження, в якому люди, які робили перерву на прогулянку під час роботи за комп’ютером, повідомляли про меншу втому, швидшу реакцію і кращі результати в тестах на пам’ять.

ДИХАЙТЕ ГЛИБШЕ

Доведено, що спокійні і розслаблені люди є більш продуктивними. Глибоке дихання від живота є одним з найкращих способів заспокоїтися. Вдих і видих на десять рахунків забезпечують більше кисню в різні частини тіла, що автоматично підвищує рівень енергії і допомагає досягти стану гармонії. Глибоке дихання також знижує рівень стресу і зміцнює імунну систему, дозволяючи організму ефективніше протистояти бактеріям і вірусам.

СЛУХАЙТЕ УЛЮБЛЕНУ МУЗИКУ

Якщо вам подобається розпочинати ранок з музики, не соромтеся цього робити. Учені підтверджують, що улюблена музика стимулює викид хімічних речовин у мозок, які допомагають краще справлятися з завданнями. Дослідження, проведене в 2011 році, показало, що коли люди слухали музику, яка викликала у них приємні відчуття, їх мозок перенасичувався дофаміном – гормоном, пов’язаним із задоволенням. Інші дослідження свідчать, що приємні мелодії сприяють виробленню серотоніну і окситоцину, що миттєво поліпшує наше самопочуття.

ДИВІТЬСЯ ВІДЕО З КОТИКАМИ Коти можуть бути надзвичайно ледачими, але вчені переконані, що їхні витівки не тільки підвищують настрій, але й допомагають боротися з сонливістю. Під час дослідження 2005 року з участю 7 000 добровольців виявлено, що більшість респондентів сприймають відео з тваринами як енергетичний заряд, що посилює емоції і допомагає позбутися негативу. Це можливо через те, що коли ми дивимося щось смішне або миле, рівень окситоцину збільшується, а рівень стресового гормону кортизолу знижується. Вчені припускають, що цей ефект стає ще помітнішим при безпосередній взаємодії з тваринами.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua