Онлайн TV FM радіо FM пауза

50 років від дня найсмертоноснішого теракту в історії спорту. Відео

Новини

У понеділок виповнилося 50 років від дня нападу палестинських бойовиків на ізраїльську команду на Олімпіаді 1972 року в Мюнхені. Атака палестинського воєнізованого угруповання «Чорний вересень» вразила світ. Вона сталася в прямому ефірі, який дивилися мільйони глядачів.

Зрештою, 11 членів ізраїльської олімпійської команди було вбито. Також загинув один німецький поліціянт, і ліквідували п’ятьох палестинських бойовиків. Згодом німецьку владу й Олімпійський комітет різко розкритикували за їхню реакцію і напад.

Бойовики проникли в Олімпійське селище рано вранці 5 вересня 1972 року й прорвалися до ізраїльських спортсменів. Криваве 24-годинне протистояння почалося з боротьби між бойовиками й беззбройними олімпійцями.

Нападники вимагали звільнити з ізраїльських тюрем членів Організації визволення Палестини. Прем’єр-міністр Ізраїлю відмовилася це робити.

Потім влада Німеччини погодилася доставити нападників і кількох заручників до аеропорту. Подальша спроба порятунку не вдалася: тоді зчинилася стрілянина, під час якої бойовики вбили всіх заручників.

Наприкінці серпня цього року німецький уряд підписав угоду із сім’ями 11 загиблих спортсменів, погодившись на їхні умови. Відповідно до першої з них президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр попросив вибачення в нащадків жертв теракту.

Також Німеччина має відкрити для ізраїльських істориків доступ до архівних документів, які стосуються події. У них, зокрема, має бути вказано, що німецька влада проігнорувала попередження про можливий теракт.

Третя умова — сума компенсації. Її збільшили приблизно до 29 мільйонів євро. Тобто сім’ї вбитих отримають мільйон 200 тисяч євро.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua