Онлайн TV FM радіо FM пауза

26 лютого – день кримського спротиву російській окупації

Новини

26 лютого в Україні – день спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя . Закон встановлений 2020 року Указом Президента України Володимира Зеленського на вшанування мужності й героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території.

У 2014 році Крим став першим об’єктом агресії Російської Федерації проти України. Задовго до його окупації Росія створила там потужну агентурну мережу, яка дестабілізувала суспільно-політичну обстановку. Операція із захоплення півострова розпочалася 20 лютого 2014 року – саме в цей день було зафіксовано перші порушення Збройними силами Російської Федерації порядку перетину державного кордону України через Керченську протоку.

«26 лютого під стінами парламенту Криму відбувся проукраїнський мітинг. На заклик Меджлісу кримськотатарського народу тисячі кримських татар, українців та представників інших національностей вийшли на мирний протест, щоб чинити спротив російській окупації та підтримати цілісність України. Мітинг зібрав від 5 до 10 тисяч учасників. Завдяки зібранню того дня кримчанам вдалося не допустити позачергового засідання парламенту та перегляду статусу автономної республіки у складі України», – йдеться на сайті Українського інституту національної пам’яті.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua