Онлайн TV FM радіо FM пауза

Закон про зброю: лише регулювання, а не легалізація

jay rembert scqq33cqwq4 unsplash - Закон про зброю: лише регулювання, а не легалізація - rai.ua Новини

Закон про цивільну вогнепальну зброю регулюватиме, а не легалізуватиме її обіг. Про це заявив Богдан Драп’ятий, заступник Міністра внутрішніх справ, інформує урядовий портал органів виконавчої влади України.

За словами посадовця, з моменту проголошення незалежності нашої держави по сьогоднішній день обіг зброї в Україні регулюється відомим наказом Міністерства внутрішніх справ і відповідною зброєю можуть володіти цивільні особи. Водночас травматичною зброєю можуть володіти тільки окремі субʼєкти, до прикладу, журналісти, правоохоронці, судді, адвокати та інші.

Натомість законопроєктом, який наразі розглядається у парламенті, навпаки пропонується розширити права громадян України щодо набуття у право власності травматичної вогнепальної зброї.

«Що ж стосується короткоствольної вогнепальної зброї або її ще називають бойовим пістолетом, то в даному випадку позиція Міністерства внутрішніх справ полягає в тому, щоб надати таке право громадянам, але відтермінувати набрання чинності відповідної норми на повоєнний період», – зазначив заступник Міністра внутрішніх справ. 

will porada bmbgmsbycya unsplash 1 - Закон про зброю: лише регулювання, а не легалізація - rai.ua

За словами Богдана Драп’ятого, МВС обґрунтовує свою позицію з огляду на криміногенну ситуацію, і збільшення незаконного обігу зброї та кількості випадків вчинення злочинів із використанням чи застосуванням вогнепальної зброї. 

Крім того, зазначив він, МВС та Національна поліція реалізовуватимуть на практиці закон про обіг цивільної вогнепальної зброї, коли його парламент ухвалить у цілому, а тому розуміють, скільки ще нормативних актів потрібно буде підготувати та привести до відповідного масштабу безпекову інфраструктуру, щоб усі громадяни могли почувати себе в безпеці. 

«Ми повинні навчити громадян культурі застосування, використання, зберігання, транспортування вогнепальної зброї. Тобто ми повинні створити мережу чи розширити діючу мережу відповідних тирів, де громадяни зможуть навчатися правилам поводження з вогнепальною зброєю», – пояснив посадовець.

Утім позиція Міністерства внутрішніх справ щодо права володіння й обігу короткоствольної вогнепальної зброї (бойових пістолетів) чітка – ця норма має набрати чинності тільки через 5 років після завершення періоду воєнного стану. 

І така позиція правоохоронців ґрунтується на безпековій ситуації в країні з огляду на повномасштабну війну. 

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua