Онлайн TV FM радіо FM пауза

На регіональному форумі в Івано-Франківську обговорили роль громадянського суспільства у відбудові України. Відео

Сюжети

Якою буде Україна після відновлення, говорили під час регіонального форуму в Івано-Франківську. Головна мета кажуть організатори – обговорити ті виклики, які наразі є перед громадськими організаціями та державою. І, відповідно, спробувати знайти спільні шляхи вирішення проблем.

Велика війна в Україні показала, що в нас таки є громадянське суспільство. Коли прийшла біда, вона об’єднала багатьох задля однієї мети. Українці активізувалися і дали опір ворогу, допомагаючи в тилу. І саме розвинене громадянське суспільство може бути ефективнішим, ніж інші інституції по окремості, впевнений міський голова Руслан Марцінків.

Одним з таких успішних проектів, створених у часі Великої війни спільними зусиллями активістів і влади – прихистки-гуртожитки для ВПО. Місто надало 3 закинутих приміщення, де волонтери зробили ремонти, облагородили та дали житло для майже пів тисячі переселенців. Архітекторка Анна Пашинська – ініціаторка шелтерів «КО-хати». З перших днів війни, направила свої ресурси на допомогу людям, які втекли від війни або ж втратили свої домівки під час обстрілів. 

Перша частина форуму – це дискусійні панелі та презентації. Керівник ГО «Агенція відновлення та розвитку» Олександр Солонтай каже, що працювати є над чим. Адже якщо раніше громадські організації асоціювались як моніторингові або контролюючі ініціативи, то зараз – зовсім нові виклики. Щоби відновити Україну, необхідно над цим працювати. І це лягає на плечі, власне, громадянського суспільства.

Міцне громадянське суспільство перемогти неможливо – впевнений відомий громадський діяч Валерій Пекар. Таке суспільство, за його словами, реагує на виклики моментально і неконтрольовано. Що кардинально вирізняє нас від нашого ворога.

Тоді, каже Валерій Пекар, створиться критична маса людей, які прагнуть змін. І протягом кількох років зможуть змінити Україну.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua