Сашимі, стейки та консерви. У цих торгових автоматах у Йокогамі продають китове м’ясо. Їх щойно встановила японська китобійна компанія. Так вона хоче підвищити попит на продукцію.
Китобійний промисел у Японії зародився ще у XII столітті. А після Другої світової війни половина м’яса, яку вживали в країні, була китовою.
Нині традицію майже забуто. У 80-х роках минулого століття Міжнародна китобійна комісія наклала мораторій на комерційний вилов китів. Японія неохоче підкорилася, але заборону не раз порушувала. А п’ять років тому вона вийшла з Міжнародної китобійної комісії та у 2019 році відновила промисел.
Проти японських китобійних компаній часто виступають екологи, тому торгові автомати встановлюють лише в невеликих продуктових магазинах.
Продукція в торгових автоматах коштує від 1000 до 3000 єн. Це від восьми до 23-х доларів США.
Минулого місяця такі автомати з’явилися в Токіо, а в лютому їх встановлять в Осаці. Компанія планує за п’ять років встановити автомати з китовим м’ясом у ста магазинах у всій Японії.
У 2021 році японці купили в магазинах один мільйон 270 тисяч тонн яловичини, понад два з половиною мільйони тонн курятини та всього 1000 тонн китового м’яса. Тоді як на піку розвитку китобійного промислу в 60-х роках минулого століття в країні щороку з’їдали понад 230 тисяч тонн китового м’яса.