Онлайн TV FM радіо FM пауза

Виявлено новий смертоносний штам пташиного грипу

Медики б’ють на сполох у зв’язку з поширенням нового штаму пташиного грипу, жертвою якого вже стала літня китаянка.

73-річна жінка з міста Наньчан померла, заразившись вірусом H10N8 після того, як побувала на ринку, де торгують живою птицею, хоча з упевненістю визначити джерело інфекції тоді не вдалося.

Відтоді в провінції Цзянсі був зафіксований ще один випадок зараження цим штамом.

На думку дослідників, які опублікували статтю в британському медичному журналі КлацнутиLancet, в даному випадку “не можна недооцінювати” можливість пандемії.

За останні кілька місяців у Китаї було вже кілька спалахів грипу, викликаних подібним вірусом H7N9, від якого померла чверть усіх інфікованих. Однак новий штам пташиного грипу проявився щойно зараз.

Ризик пандемії

За словами учених, які досліджували штам H10N8, він має низку генетичних характеристик, що дозволяють йому особливо успішно розвиватися саме в організмі людини.

Поки що вірус передається людині із зовнішніх джерел, але якщо він подолає цей бар’єр і зможе передаватися від людини до людини (хоча таких свідчень поки немає), це зробить його особливо небезпечним.

“Другий випадок зараження вірусом H10N8 був зафіксований у китайській провінції Цзянсі 26 січня 2014, – повідомив доктор Мінбінь Лу з Центру з контролю за нерозповсюдженням інфекційних захворювань міста Наньчан. – Це викликає серйозну тривогу, оскільки свідчить про те, що вірус продовжує циркулювати і в майбутньому може призвести до нових заражень”.

Старший викладач імунобіології лондонського Королівського коледжу доктор Лінда Клавінскіс, своєю чергою, вважає, що неминучої загрози пандемії немає.

Директор Центру співробітництва з вивчення грипу ВООЗ доктор Джон Макколі також вважає, що потенційна загроза такого грипу не є очевидною.

“Віруси пташиного грипу підтипу H10N8 не вважаються чимось винятковим, – вважає доктор Макколі. – До того ж, ми не знаємо, чи були в даному випадку якісь ускладнення. Але це хороше нагадування про те, що з кожним днем зростає число заражень людей вірусами тваринного походження, як у випадку зі штамом H7N9 в Китаї. Раніше ми не думали, що зараження цим вірусом може призвести до летального результату, але тепер ми повинні звернути увагу і на штам H10N8”.

“Ми завжди повинні уважно стежити за випадками, коли вірус долає міжвидовий бар’єр між птахами або тваринами і людьми, оскільки у нас, швидше за все, немає імунітету до таких вірусів, – каже директор фонду Wellcome Trust доктор Джеремі Фаррар. – Особливу стурбованість повинні викликати ті віруси, які виявляють тенденцію до швидкого розмноження, особливо вірулентні чи ті, що погано піддаються лікуванню. А новий штам якраз підпадає під ці характеристики”.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua